4 mei 2023

1 januari 2024 Nutri-Score definitief in Nederland

Eind april heeft de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekendgemaakt dat de Nutri-Score wettelijk is aangewezen als vrijwillig voedselkeuzelogo in Nederland. Nederlandse fabrikanten en retailers mogen per 1 januari 2024 de Nutri-Score officieel gaan gebruiken. Hoe is deze beslissing tot stand gekomen en wat kunnen we de komende maanden verwachten?

Nutri-Score als tool voor gezondere keuze

De Nutri-Score is ontwikkeld in Frankrijk en bedoeld als hulpmiddel voor consumenten om binnen een productgroep te kiezen voor een product met een gezondere samenstelling. In verschillende Europese landen is het logo al in gebruik genomen. Op basis van de voedingswaarde en de ingrediënten wordt een score berekend, die wordt gekoppeld aan een kleur en een letter. Goede eigenschappen van het product worden hierbij afgewogen tegen minder gezonde attributen. De consument kan vervolgens tijdens het rondje door de supermarkt in één oogopslag verschillende producten met elkaar vergelijken.

De keuze voor de Nutri-Score

In 2018 werd bij het Nationaal Preventieakkoord afgesproken om een vrijwillig voedselkeuzelogo in te gaan voeren in Nederland. Bij een consumentenonderzoek kwam vervolgens de Nutri-Score als meest effectieve logo uit de bus. Vandaar dat in 2019 definitief werd gekozen voor dit logo. Echter was er wel een kanttekening; het algoritme moest eerst nog beter gaan aansluiten bij de Nederlandse voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf.

Herziening van het algoritme en advies Gezondheidsraad

In de periode van 2020 tot 2022 heeft een groep internationale wetenschappers gewerkt aan de verbetering van het algoritme van de Nutri-Score voor vast voedsel. De Gezondheidsraad heeft eind november 2022 advies uitgebracht over het herziene algoritme. De conclusie van de Gezondheidsraad was dat de Nutri-Score een meerwaarde kan hebben naast de al bestaande voedingsvoorlichting zoals de Schijf van Vijf. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die nu een ongezond voedingspatroon en beperkte kennis over gezonde voeding hebben en moeilijk bereikt worden door de huidige voedingsvoorlichting. Het is ook vooral handig voor typisch ongezonde producten, zoals sauzen, koek, gebak, snoep, chocolade, chips, zoutjes, diverse snacks en verschillende soorten broodbeleg. Ondanks het overwegend positieve standpunt van de Gezondheidsraad, sluit de score helaas nog steeds niet naadloos aan op de Nederlandse voedingsrichtlijnen.

Hulpmiddel buiten de Schijf van Vijf

Hoewel de Nutri-Score nog niet perfect is, is nu dus toch besloten om deze als vrijwillig voedselkeuzelogo in te voeren in Nederland. De staatssecretaris benadrukt hierbij dat de Nutri-Score bedoeld is als aanvulling op de al bestaande voedingsvoorlichting, waarbij de Schijf van Vijf leidend blijft. Maar wanneer consumenten toch kiezen voor een product buiten de Schijf, is er nu in elk geval een hulpmiddel voor het maken van een gezondere keuze. De staatssecretaris verwacht hierdoor zeker een meerwaarde, helemaal als zoveel mogelijk bedrijven het logo gaan gebruiken.

Invoering per 1 januari 2024

Nederlandse levensmiddelenproducenten en retailers mogen vanaf 1 januari 2024 de Nutri-Score gaan gebruiken. Dit is in lijn met een beslissing van de stuurgroep Nutri-Score om bedrijven in de landen die het logo al hanteren, vanaf eind december over te laten schakelen op het nieuwe algoritme. Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie verwachten dat bedrijven die het logo willen gaan voeren, tot medio 2024 nodig zullen hebben om de Nutri-Score op hun verpakkingen te zetten.

Praktische informatie

Om de Nutri-Score te kunnen gebruiken, is aanmelding bij het Franse Santé Publique nodig. Momenteel verwijst de Rijksoverheid nog naar Santé Publique voor meer inlichtingen, maar binnenkort zal er een website vanuit de overheid online komen met meer informatie over het aanmeldproces. Ook zullen de bedrijven die de Nutri-Score gaan toepassen, informatie over de samenstelling van het product en de berekening van de score moeten gaan aanleveren bij de Levensmiddelendatabank. In toekomstige wetgeving voor de Nutri-Score zal worden vastgelegd dat bij aanmelding direct het nieuwe algoritme gebruikt moet worden. De bedrijven die het logo momenteel al voeren als pilot om ervaringen op te doen, moeten 1 juli 2024 overgestapt zijn op het nieuwe algoritme. Producten uit landen die al langer de Nutri-Score gebruiken krijgen hiervoor tot eind 2025 de tijd.

Meer weten?

Ons Regulatory Affairs Support team staat voor u klaar. Voor meer informatie neem contact op via +31 (0)30 – 65 66 010 of mail naar info@precon.group.

Auteur

Jasmijn Mencke
Jasmijn Mencke

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte