18 januari 2019

2019 wordt het jaar van de vernieuwde standaarden

Op het gebied van de kwaliteitstandaarden staat er veel te gebeuren in 2019. Per standaard geven we u een kort overzicht.

BRC Food 8

Vanaf 1 februari is de gewijzigde BRC Food norm van kracht en zullen de eerste audits volgens deze norm worden uitgevoerd. De wijzigingen met de meeste impact zijn de introductie van een voedselveiligheid- en kwaliteitscultuur, de verplichting tot hebben van een klokkenluidersregeling en de uitbreiding van eisen aan omgevingsonderzoek. Het overzicht van alle wijzigingen kunt u vinden op onze website. Hier kunt u de gratis kruistabel downloaden, wat een handige tool is bij de implementatie van de vernieuwde norm. Heeft u meer zicht op de wijzigingen nodig? Kom dan naar onze BRC-kennismiddagen. Heeft u verdieping nodig rond het thema voedselveiligheidscultuur? Kom dan naar onze trainingen ‘Verbeteren van voedselveiligheidscultuur’ en ‘Grip krijgen op voedselveiligheidsgedrag’. Ga naar onze trainingskalender voor meer informatie of het boeken van een kennismiddag of training.

ISO 22000:2018

Inmiddels is de ISO 22000:2018 enkele maanden geldig, maar mogelijk moet u nog beginnen met de implementatie van de norm of zit u midden in de implementatie. Dan is het goed om te weten dat de belangrijkste vernieuwing de introductie van context- en stakeholdersanalyse is. Daarnaast zijn een groot aantal HACCP definities verscherpt, waardoor de HACCP analyse verbeterd kan worden. Heeft u meer kennis nodig omtrent de wijzigingen? Ook in 2019 organiseren wij enkele kennisdagen. Zoekt u meer houvast voor uw HACCP werkwijze? Al jaren zijn onze HACCP trainingen gebaseerd op de principes van ISO 22000. Neem voor ons trainingsaanbod een kijkje in onze trainingskalender, of laat één van onze consultants helpen bij het herzien van uw HACCP studie.

IFS Food 7

De publicatie van de IFS Food 7 is uitgesteld tot de zomer 2019. We verwachten hierin ook de introductie van voedselveiligheid- en kwaliteitscultuur. Wilt u zich hierin alvast verdiepen? Kom dan naar onze trainingen ‘Verbeteren van voedselveiligheidscultuur’ of ‘Grip krijgen op voedselveiligheidsgedrag’. Op onze trainingskalender vindt u meer informatie. Natuurlijk informeren we u via kennismiddagen en een kruistabel over de wijzigingen in versie 7 van IFS Food. Houd daarvoor onze website en LinkedIn in de gaten.

FSSC 22000

In mei 2019 wordt de FSSC2000 standaard versie 5 verwacht. Deze standaard zal in lijn zijn met de ISO22000:2018 standaard en de nieuwe GFSI vereisten. Bij publicatie van de norm zullen we u uiteraard informeren over de belangrijkste wijzigingen. Ook zullen kennismiddagen over de FSSC22000 worden toegevoegd aan onze trainingskalender.

BRC Packaging Materials 6

BRC publiceerde onlangs de conceptversie voor versie 6 van de BRC Packaging Materials. Bent u benieuwd wat de impact van de wijzigingen is voor uw bedrijf? De belangrijkste wijzigingen hebben we hier voor u op een rijtje gezet. De publicatie van de definitieve versie verwachten we in de zomer van 2019.

IFS Broker 3

Formeel is de huidige versie van de IFS Broker standaard niet erkend door de GFSI. Medio 2019 wordt de vernieuwde versie verwacht die wel aan de GFSI-eisen voldoet. Wanneer hierover meer bekend is, informeren we u hierover via onze website en LinkedIn.

Hulp nodig?

U ziet, de kans is groot dat u gedwongen wordt om komend jaar wijzigingen in uw kwaliteitssysteem door te voeren. Veel daarvan zult u zelf kunnen en willen doen. Maar waar nodig staat Précon, ook in 2019, u bij met raad en daad.

Auteur

Marco Bakker
Marco Bakker

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte