13 september 2023

Aanpak voedselverspilling loont!

Het verminderen van de voedselverspilling in uw bedrijf genereert een drievoudige winst: voor uw portemonnee, voor het milieu en nu ook voor behoud van uw FSSC 22000-certificaat.

Wist u dat uit onderzoek door de Universiteit Wageningen is gebleken dat jaarlijks 2811 kiloton aan voedsel in de Nederlandse voedselketen verloren gaat?

Dat is niet alleen zonde. Minder verspilling is ook beter voor het milieu – want zorgt bijvoorbeeld voor minder CO2-uitstoot en minder gebruik van grondstoffen – én het leidt tot een kostenbesparing voor uw bedrijf. Deze kosten zitten niet alleen in ingekochte grondstoffen die worden weggegooid en in de afvalkosten, maar ook in onnodig gemaakte arbeidsuren.

Onderzoek van Champion 12.3, een coalitie van overheden, bedrijven, onderzoeksinstituten, maatschappelijke organisaties en boerenorganisaties, heeft aangetoond dat elke geïnvesteerde euro in het tegengaan van verspilling zichzelf terugverdient. Soms zelfs tot in het meervoudige!

FSSC 22000

FSSC heeft het belang hiervan ook ingezien en reductie van voedselverspilling als nieuw element toegevoegd aan de nieuwste versie van de FSSC 22000-eisen van april jongstleden.

In paragraaf 2.5.16 van deze standaard is bepaald dat een organisatie in haar beleid doelstellingen moet formuleren en een strategie moet bepalen om voedselverlies en -verspilling binnen de eigen organisatie en in de keten tegen te gaan. Verder dient de veiligheid van ‘rest- of nevenstromen’ die een alternatieve bestemming krijgen uiteraard geborgd te worden; voorbeelden van alternatieve bestemmingen die genoemd worden, zijn de diervoedersector en donaties aan non-profitorganisaties.

Hoe kan Précon helpen?

We snappen dat er binnen een bedrijf een spanningsveld bestaat tussen productkwaliteit en hygiëne-eisen aan de ene kant en het tegengaan van voedselverspilling anderzijds. We zien bovendien in de praktijk dat de kosten van voedselverlies in de bedrijfsprocessen vaak verborgen blijven en niet expliciet worden gemaakt. Deze twee aspecten maken het dan ook logisch dat er binnen een bedrijf minder aandacht is voor gerichte maatregelen om voedselverspilling tegen te gaan.
Hoe kan Précon u hierbij in de praktijk helpen? Wij beoordelen met een frisse, maar ook kritische blik de huidige bedrijfsprocessen en onderzoeken in welke fase(s) van het proces er sprake is van voedselverlies en/of -verspilling. Dit geldt niet alleen voor de interne processen van een bedrijf, maar eventueel ook voor die in de keten. Een goede doorlichting gevolgd door een oorzaakanalyse levert een betrouwbaar beeld van de huidige praktijk en vormt de basis voor de op te zetten strategie om voedselverlies en -verspilling èn de terugverdientijd die daarmee gemoeid zijn tegen te gaan.

De nieuwe paragraaf in de FSSC-standaard leidt wellicht in eerste instantie tot extra werk, maar biedt ook duidelijk kansen, zowel wat betreft kostenbesparing als waar het gaat om verduurzaming. En u zorgt dat u blijft voldoen aan de FSSC-2200 standaard. Drievoudige winst dus, nietwaar?

Vragen?

Benieuwd naar de betekenis van de nieuwe paragraaf over voedselverspilling voor uw bedrijf? De consultants van Précon gaan graag met u in gesprek over dit thema. Neem contact met ons op via info@precon.group of +31 (0)30 – 65 66 010.

Aanpak voedselverspilling loont

Auteur

Ester Boone
Ester Boone

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte