11 maart 2024

Aanvullende etiketteringseisen voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Eerder hebben we al bericht over de verplichte vermelding van voedingswaarden en ingrediënten op wijn, een wetswijziging die eind 2023 van kracht werd. Daarnaast zijn er in februari aanvullende etiketteringseisen bekend gemaakt die specifiek gelden voor gearomatiseerde wijnbouwproducten. In dit bericht brengen we je op de hoogte van de nieuwe etiketteringseisen voor gearomatiseerde wijnbouwproducten.

Op 15 februari is de Gedelegeerde Verordening (EU) 2024/585 gepubliceerd met daarin extra etiketteringsvoorschriften voor gearomatiseerde wijnbouwproducten. Vermout, Sangria en Glühwein zijn voorbeelden van gearomatiseerde wijnbouwproducten, waarbij aroma’s en andere ingrediënten zoals druivenmost, alcohol, kleurstoffen en suikers worden toegevoegd aan wijn.

Volgens deze nieuwe verordening moeten alle ingrediënten die worden gebruikt bij de productie van gearomatiseerde wijnbouwproducten worden vermeld. Deze informatie kan direct op het etiket worden weergegeven of via elektronische middelen waar op het etiket naar wordt verwezen, bijvoorbeeld door middel van een QR-code. Allergenen moeten echter altijd direct op het etiket vermeld worden, gezien het belang van de directe beschikbaarheid van deze informatie voor consumenten.

Ingrediëntenlijst

De ingrediënten die dienen als basis voor het gearomatiseerde wijnbouwproduct moeten duidelijk te onderscheiden zijn van de toegevoegde ingrediënten. Dit betekent dat de ingrediënten van de wijnbouwproducten tussen haakjes worden vermeld, na de vermelding ‘wijn’ of een andere aanduiding voor de specifieke gebruikte wijnbouwproducten. De overige toegevoegde ingrediënten worden buiten de haakjes vermeld.

Een ingrediëntendeclaratie voor Sangria zou er bijvoorbeeld als volgt uit kunnen zien:

Ingrediënten: rode wijn (druiven, geconcentreerde druivenmost, conserveermiddel: E220 [SULFIET], stabilisator: E466), water, suiker, voedingszuur (citroenzuur), natuurlijke fruit- en kaneelextracten.
Gebotteld onder beschermende atmosfeer.

Allergenenvermelding

Wat betreft de allergenenvermelding wordt er onderscheid gemaakt tussen allergenen die tijdens het productieproces of vóór het bottelen van de wijnbouwproducten worden toegevoegd. Wanneer sulfieten, eieren, en producten op basis van eieren en/of melk worden toegevoegd tijdens het productieproces van wijnbouwproducten, behoren ze tussen haakjes te staan. Wanneer ze daarentegen vóór het bottelen aan het gearomatiseerde wijnbouwproduct worden toegevoegd, moeten ze buiten de haakjes worden vermeld.

In aanvulling op de vereiste tekstuele vermelding (bevat sulfiet, ei en/of melk), is het ook toegestaan om pictogrammen te gebruiken (zie afbeelding), zoals bij reguliere wijnbouwproducten.

Verpakkingsgassen

Sommige additieven, zoals koolstofdioxide, argon en stikstof, worden hoofdzakelijk gebruikt als verpakkingsgas om zuurstof te verdringen tijdens het bottelen van gearomatiseerde wijnbouwproducten. Deze additieven maken geen deel uit van het product zoals het uiteindelijk geconsumeerd wordt. Het opnemen van deze additieven in de lijst kan daarom verwarrend zijn voor de consument, daarom hoeven ze niet opgenomen te worden in de ingrediëntenlijst. In plaats daarvan dient de vermelding “Gebotteld onder beschermende atmosfeer” te worden geplaatst.

De nieuwe Gedelegeerde Verordening (EU) 2024/585 is in werking getreden op 18 februari 2024. Gearomatiseerde wijnbouwproducten die tussen 8 december 2023 en 18 februari 2024 zijn geëtiketteerd volgens de verordening, kunnen nog verkocht worden totdat de voorraden zijn uitgeput, zelfs als ze niet aan de nieuwe etiketteringsvoorschriften voldoen.

Meer weten?

Précon kan u helpen met de etikettering van uw producten. Neem contact met ons op via info@precon.group of +31 (0)30 – 65 66 010.

Auteur

Eveline Versijp
Eveline Versijp

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte