18 augustus 2022

Belangrijkste wijzigingen BRCGS Food versie 9

Het Brand Reputation Compliance Global Standards (BRCGS) heeft op 1 augustus 2022 de definitieve versie van de BRCGS Food versie 9 gepubliceerd. Vanaf februari 2023 zullen de eerste audits volgens de deze standaard plaatsvinden, maar wat zijn nu de belangrijkste wijzigingen?

Twee kernthema’s en belangrijkste wijzigingen

Twee kernthema’s binnen de nieuwe versie van de BRCGS norm zijn het ontwikkelen van de voedselveiligheidscultuur en het opbouwen van kerncompetenties. Hieronder benoemen we een aantal van de belangrijkste wijzigingen.

  • De rol van het senior management ten aanzien van het voedselveiligheidscultuurplan is concreter verwoord. Zo zijn er aanvullende eisen voor ontwikkeling van de voedselveiligheids- en kwaliteitscultuur, waarbij het cultuurplan minimaal jaarlijks moet worden herzien.
  • Er is een uitbreiding van de vereisten voor het voorafgaand valideren van wijzigingen aan apparatuur en het in gebruik stellen van nieuwe apparatuur. Meer weten hierover? Bekijk onze training ‘Commissioning van nieuwe apparatuur‘.
  • In de nieuwe standaard is er een aanvullende eis voor het opleiden van personeel met betrekking tot overige beheersmaatregelen, naast de kritische beheerspunten (CCP’s).
  • Er is meer aandacht voor product authenticiteit en food defense bij leveranciersaudits.
  • Ook zijn er aanvullende vereisten voor interne audits en inspecties om het interne auditprogramma volledig te maken.
  • Naast inhoudelijke wijzigingen, zijn er ook een aantal belangrijke wijzigingen in het auditprotocol. Zo worden een aantal normelementen, welke voorheen enkel op documentatie werden getoetst, nu ook in productie beoordeeld.
  • Ook nieuw is dat er bij een aangekondigde audit de mogelijkheid is om deze ‘blended’ te laten plaatsvinden. Normeisen gerelateerd aan productie worden dan op locatie beoordeeld, waarbij relevante documentatie op afstand beoordeeld kan worden.

Ondersteuning nodig?

Uiteraard zijn er nog meer belangrijke wijzigingen in de BRCGS standaard versie 9. Vanaf het najaar organiseert Précon een aantal kennismiddagen om u bij te praten over alle wijzigingen. Meer informatie of inschrijven? Ga naar de trainingspagina.

Heeft u liever een concreet overzicht van alle relevante wijzigingen voor uw bedrijf? Door een nulmeting te laten uitvoeren door één van onze consultants, heeft u snel inzicht in alle wijzigingen die binnen uw bedrijf moeten worden doorgevoerd. Uiteraard kan Précon ook ondersteunen bij de implementatie van deze wijzigingen.

Kortom, bent u benieuwd wat de impact is voor uw bedrijf of overweegt u te gaan werken met deze BRCGS standaard? Wij helpen u graag verder. Voor vragen of ondersteuning neemt u contact met ons op via +31 (0)30 – 65 66 010 of info@precon.group.

Update 9-1-2023: Meer weten over BRCGS en IFS? We hebben een nieuw artikel gepubliceerd https://www.precon-food.nl/actueel/de-nieuwe-brcgs-en-ifs-wat-brengen-zij-ons/

Auteur

Madelon Holland
Madelon Holland

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte