12 april 2022

Benaming vlees- en visvervangers, wat wel en wat niet?

In Nederland is nog altijd de discussie gaande over de benaming van vlees- en visvervangers. Omdat op dit moment nog geen Europese wetgeving is vastgesteld over dit onderwerp heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een beleidsstandpunt ingenomen, waarin uiteengezet wordt welke benamingen wel en niet mogelijk zijn. Hieronder zetten we het standpunt nog eens op een rijtje.

Vegetarisch of vega

Het is volgens de minister toegestaan gebruikelijke benamingen te hanteren in de benaming van vlees- en visvervangers. Voorbeelden zijn “schnitzel” of “worst”. Daarnaast kunnen diersoortnamen gebruikt worden, mits die diersoortnaam niet foutief wordt gespeld. Let op, bij het gebruik van gebruikelijke benamingen of diersoortnamen in de benaming van vlees- en visvervangers moet altijd benadrukt worden dat het om een vegetarische variant gaat. De benamingen “vegaschnitzel”, “vegetarische rookworst” en “vegetarische kipstukjes” zijn dus mogelijk.

Gereserveerde benamingen absoluut niet

Gereserveerde benamingen mogen uitsluitend gebruikt worden bij producten die aan wettelijk vastgestelde eisen voldoen. Je kunt hierbij denken aan benamingen uit het Warenwetbesluit vlees, gehakt en vleesproducten, zoals “gehakt” of “tartaar”. Dergelijke benamingen zijn dus niet toegestaan bij vleesloze producten, ook niet wanneer hierbij wordt vermeld dat het om een vegetarische variant gaat. Het gebruik van foutief gespelde gereserveerde benamingen, zoals “vegetarisch gehackt”, is ook niet toegestaan. Om wettelijke benamingen bij vleesloze producten mogelijk te maken, zal een aanpassing in de wetgeving nodig zijn.

Europese wetgeving laat op zich wachten

In artikel 36, lid 3, van Verordening (EU) 1169/2011 is opgenomen dat voor verschillende onderwerpen nog uitvoeringshandelingen vastgesteld moeten worden. Een van deze onderwerpen betreft de informatie met betrekking tot de geschiktheid van een levensmiddel voor vegetariërs en veganisten. Het vaststellen van een uitvoeringshandeling kan echter jaren op zich laten wachten. Tot die tijd is dit beleidsstandpunt een geschikt handvat, waarmee de consument niet misleid zal worden en de huidige wetgeving in acht wordt genomen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het standpunt bovendien ook opgenomen in de laatste versie van het “Handboek Etikettering van levensmiddelen”. Ondertussen is het ministerie van VWS nog aan het onderzoeken of het mogelijk is de term “vegetarisch” te verplichten. We houden u op de hoogte!

Geen wetswijzigingen missen?

Onze Food Law Guide is voor u de oplossing. Voor meer informatie neemt u contact op via +31 (0)30 – 65 66 010 of mailt u naar foodlawguide@precon.group.

Auteur

Roos van Kuijk
Roos van Kuijk

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte