20 mei 2020

Bijzondere tijden vragen om flexibele oplossingen

Dat het Corona virus ook invloed heeft op de voedingskeuzes van consumenten blijkt maar weer uit de volgende casus. Daar waar de consument normaal gesproken zonder aarzelen snoepgoed selecteert uit diverse pick&mix bakken, blijkt dat de consument hier in deze tijd terughoudend in is geworden. Ondanks dat aangegeven is dat het Coronavirus niet overdraagbaar is via voeding denkt de consument daar blijkbaar anders over. Dit heeft uiteraard een uitwerking voor de leveranciers die hun orders zien teruglopen.

Om die reden kwam een leverancier van snoepgoed met het vraagstuk of het mogelijk is om de waren in doorzichtig cellofaan aan te bieden in de pick&mix bakken. Dit betekent wettelijk dat de producten van “niet-voorverpakte levensmiddelen”, waarbij slechts de wettelijk verplichte allergenen gepresenteerd worden op de schapkaart, naar “voorverpakte levensmiddelen” gaan. Deze voorverpakte artikelen dienen vervolgens geëtiketteerd te worden volgens artikel 9 van Verordening (EU) nr. 1169/2011, dat wil zeggen dat onder andere de benaming, een lijst van ingrediënten en de voedingswaarden vermeld moeten worden.

Deze aanpassing in etikettering was echter voor deze leverancier op korte termijn niet te realiseren, waardoor de oplossing elders gezocht moest te worden.

Bijzondere tijden vragen om flexibele oplossingen. Ondanks dat de wetgeving strikt is en geen ruimte biedt voor uitzonderingen als deze, zag Précon wel de noodzaak op zoek te gaan naar een flexibele oplossing. De orders van de klant namen immers drastisch af.

Met een gedegen argumentatie is Précon in overleg getreden met haar contacten binnen de NVWA. Ook de NVWA begreep deze bijzondere situatie en gaf aan voor dit specifieke geval tijdelijk geen bezwaar te hebben om het snoepgoed verpakt aan te bieden zonder de wettelijk verplichte items op de verpakking.

Advies nodig?

Voorbeelden als deze laten goed zien dat in deze bijzondere tijden flexibele oplossingen voor uw vraagstukken geboden kunnen worden. Loopt u tegen een vergelijkbare situatie aan? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op info@precon.group of NL +31 (0)30 – 65 66 010 of BE +32 (0)11 26 99 07.

Meer informatie over onze dienst voedselveiligheid? Lees meer

Auteur

Alex Perquin
Alex Perquin

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte