2 maart 2021

Duurzaamheidsclaims

U komt ze vaak tegen, termen zoals sustainable of duurzaam. Duurzaamheidsclaims, die niet gedefinieerd zijn in de Claimsverordening.

In de Leidraad Duurzaamheidsclaims heeft de Autoriteit Consument & Markt een aantal algemene regels opgesteld voor het gebruik van dit soort claims:

  • Wees zo specifiek mogelijk over het duurzaamheidsvoordeel van uw product. De claim mag niet misleidend zijn of ten onrechte de indruk geven dat uw merk duurzamer is dan andere merken in dezelfde categorie. Absolute claims zoals het enige duurzame van Nederland zijn niet toegestaan, als andere aanbieders vergelijkbare producten te bieden hebben. Dat heeft het College van Beroep vorig jaar bevestigd in uitspraak nr. 2020/00108-CVB.
  • Onderbouw claims met de meest recente feiten en houd ze actueel. Gebruik dus geen testresultaten uit 2010 om uw claims anno 2021 te onderbouwen.
  • Zorg ervoor dat vergelijkingen met andere producten, diensten of bedrijven eerlijk en concreet zijn.
  • Wees ook eerlijk en concreet over duurzaamheidsinspanningen van uw bedrijf.
  • Gebruik alleen duidelijke keurmerken, symbolen of afbeeldingen die de consument helpen de juiste keuze te maken. Gebruik daarom alleen logo’s of symbolen die de standaarden weergeven waarvoor een product gecertificeerd is.

Vragen of meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer weten, neem dan contact met ons op via +31 30 65 66 010 of mail ons: info@precon.group.

Auteur

Anna ten Caat
Anna ten Caat

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte