5 mei 2022

Een stap dichterbij gezonde producten: Nutri-Score en gezonde productinnovatie

Het Ministerie van VWS wil dat fabrikanten de samenstelling van voedingsproducten veranderen om deze gezonder te maken. Door eerdere afspraken met de branches daalde onder meer de hoeveelheid suiker in frisdrank. De zoutinname onder volwassen was daarentegen nog steeds te hoog bleek uit een recent rapport. Welke maatregelen gaan verder genomen worden om producten gezonder te maken?

Nutri-Score

Naar verwachting wordt het Nutri-Score logo in de tweede helft van 2022 in Nederland geïntroduceerd. Dit logo bleek in vergelijking met andere gezondheidsscores de consument het beste te ondersteunen bij gezonde keuzes en alleen Nutri-Score zal daarom een erkend voedselkeuzelogo voor Nederlandse voedselproducenten worden. Nutri-Score wordt berekend op basis van de voedingswaarde en productsamenstelling, zoals hoeveelheid fruit, groente, peulvruchten en noten. Op basis daarvan kan het een score krijgen tussen de A en E. Kies je als merkhouder om het logo te plaatsen? Dan moet je het logo op al je producten plaatsen en niet slechts op een deel. Bovendien is het verplicht om je aan te melden voor het voedselkeuzelogo en het volgens de regels toe te passen op je verpakking. De exacte regels zullen pas bekend zijn wanneer het logo wettelijk is toegelaten in Nederland.

Nationale Aanpak Productverbetering

Als onderdeel van het Nationale Preventie akkoord heeft het RIVM [NK1] dit jaar nieuwe criteria gepubliceerd voor de hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen als start van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) om gezonde productinnovatie te stimuleren en versnellen. Drie grenswaarden zijn ontwikkeld voor suiker, zout en verzadigd vet zodat fabrikanten producten stapsgewijs kunnen verbeteren. Dit draagt bij aan de doelstelling om in 2030 per productgroep 50% van de producten tot de beste categorie te laten behoren en maximaal 10% tot de slechtste qua hoeveelheid zout, suiker of verzadigd vet. Daarnaast heeft de NAPV als voornemen om naar mogelijkheden te kijken om porties te verkleinen, de samenstelling van kant-en-klare maaltijden te verbeteren en productverbetering uit te breiden naar alle bewerkte voedingsmiddelen in bijvoorbeeld restaurants.

Meer weten over Nutri-Score of gezonde productinnovatie?

Weet je al of je de Nutri-Score wilt toepassen op jouw producten? En wil je weten wat de mogelijkheden zijn om de Nutri-Score op jouw producten te verbeteren? Of wil je weten hoe je kunt bijdrage aan gezonde productinnovatie? Bel of mail ons voor vrijblijvend advies. Voor meer informatie neemt u contact op via +31 (0)30 – 65 66 010 of mailt u naar info@precon.group.

Auteur

Roos van Kuijk
Roos van Kuijk

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte