De Britse regering heeft handhaving van etiketteringsregels met meer dan een jaar uitgesteld. Het gaat om de post-Brexit-etiketteringsregels voor geïmporteerde levensmiddelen uit de Europese Unie. Wat betekent de verlenging van de wettelijke overgangstermijn voor Europese bedrijven die levensmiddelen exporteren naar het Verenigd Koninkrijk?
Sinds 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk (VK) officieel uit de Europese Unie (EU) getreden. Hierdoor wordt zij door de EU wettelijk gezien als ‘derde land’. Daardoor gelden er nieuwe regels voor de etiketten bij het exporteren van levensmiddelen naar het VK. Er was een wettelijke overgangstermijn vastgesteld tot en met 30 september 2022. De Britse regering heeft deze termijn nu met nog eens 15 maanden verlengd. De nieuwe etiketteringsregels zullen pas in werking treden op 1 januari 2024.
Zorgen over stijgende prijzen
De Britse regering heeft de wettelijke overgangstermijn verlengd vanwege zorgen over de kosten. De nieuwe etiketteringsvereisten zouden er namelijk toe leiden dat Europese producenten aparte etiketten moeten maken voor producten die bestemd zijn voor export naar het VK. De extra kosten hiervoor zouden bedrijven kunnen doorberekenen naar de consument. Het Department for Environment, Food & Rural Affairs (Defra) heeft verklaard dat de verlenging van de wettelijke overgangstermijn bedoeld is om de consument te beschermen tegen verdere stijging van de levensmiddelenprijzen. De huidige stijging van de levensmiddelenprijzen valt te wijten aan de impact op de toeleveringsketen door de Russische invasie en de hoge energiekosten.
Impact
De verlenging van de wettelijke overgangstermijn betekent dat bestaande etiketten van levensmiddelen die voldoen aan de EU-wetgeving ook de komende 15 maanden nog op de Britse markt worden toegestaan. Pas na het verstrijken van het overgangstermijn dienen de etiketten te zijn aangepast aan de Britse nationale wetgeving, inclusief de behouden EU-wetgeving. Voor Noord-Ierland blijft volgens het Noord-Ierlandprotocol de EU-wetgeving geldend.
Nieuwe etiketteringsregels
Per 1 januari 2024 moeten de etiketten van geïmporteerde levensmiddelen die in het VK worden verkocht een Brits adres bevatten, namelijk het adres van de Britse importeur of verkoper. Deze is immers verantwoordelijk voor de voedselinformatie. Ook verwijzingen naar de EU zoals ‘’EU’’ en ‘’non-EU’’ dienen omgezet te worden naar ‘’UK’’ en ‘’non-UK’’. Daarnaast zijn in de nationale Britse wetgeving voor bepaalde specifieke productgroepen etiketteringsregels opgenomen die afwijken van de EU-wetgeving. Deze regels zijn te vinden op de Britse overheidswebsite. De deadline voor het gebruik van UK/EC-identificatiemerken voor producten van dierlijke oorsprong is ook verlengd tot 1 januari 2024. Zie voor meer informatie per productgroep ook het advies van de Britse overheid.
Geen wetswijzigingen missen?
Onze Food Law Guide is voor u de oplossing. Voor meer informatie neemt u contact op via +31 (0)30 – 65 66 010 of mailt u naar foodlawguide@precon.group.