23 februari 2021

Food safety modernization act (FSMA)

Wilt u voedingsmiddelen exporteren naar de VS dan dien je als bedrijf te voldoen aan de Food Safety Modernization Act (FSMA).
Om de voedselveiligheid van de hele supply chain te waarborgen is deze wet verplicht voor iedereen die voedsel in de VS op de markt brengt, inclusief haar toeleveranciers.

De FDA stelt hoge eisen aan de toeleveringsketen om de voedselveiligheid te garanderen. Iedere levensmiddelenproducent, ook buiten de VS, dient zich te registeren bij de FDA. De FDA voert audits uit bij toeleverende bedrijven, ook in Nederland.

Basisvoorwaarden en HACCP gaan verder dan onze wettelijke eisen, met name wat betreft het voedseveiligheidsmanagementsysteem. Bij een aantal productgroepen gelden specifieke eisen aan het basisvoorwaardenprogramma, de zogenaamde current good manufacturing programs. . Beheersmaatregelen zijn onderverdeeld in vier verschillende categorieën: Process, allergens, sanitation en supply chain preventive controls). In elke categorie moeten specifieke gevaren met een HACCP-benadering worden geanalyseerd.

Een ander groot verschil met de EU-wetgeving is dat een bedrijf een Preventive Controls Qualified Individual (PCQI) moet aanstellen. De PCQI zal zorgdragen voor de borging van de preventive controls binnen het food safety program. Dit kan door een medewerker te laten trainen of een externe in te huren.

Een gap-analyse in uw bedrijf kan duidelijk maken wat er nodig is om aan deze eisen te voldoen. Bent u al gecertificeerd voor een GFSI-standaard dan zal een aanvulling nodig zijn op een aantal werkwijzen en procedures.

Ondersteuning nodig?

Exporteert u al naar de VS of denkt u erover om levensmiddelen te gaan exporteren naar de VS? Of heeft u al een GFSI-certificering geïmplementeerd en wilt u het systeem gereed maken welke voldoet aan de FSMA? Medewerkers trainen tot PCQI? Of vragen over een voorbereiding op een FDA-audit? We helpen u graag. Neem contact met ons op via +31 30 65 66 010 of info@precon.group.

Auteur

Robin Brand
Robin Brand

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte