4 maart 2019

Gevolgen van de Brexit voor het etiketteren van voedingsmiddelen

Over een paar weken, 29 maart 2019, is het waarschijnlijk zover; het Verenigd Koninkrijk gaat de Europese Unie verlaten zonder dat er een deal is. Een ‘no-deal’ Brexit dus.

Deze no-deal Brexit zal ook gevolgen hebben voor etiketten van voedingsmiddelen die geëxporteerd of geïmporteerd worden naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Gelukkig zal dit niet direct gebeuren, er is in ieder geval een transitieclausule van kracht die bedrijven tot 31 december 2020 de tijd geeft om noodzakelijke aanpassingen door te voeren.

Belangrijke wijzigingen zijn onder meer:

  • de EU Gezondheids- en Identificatie kenmerken voor producten van dierlijke oorsprong zullen niet meer geldig zijn in het Verenigd Koninkrijk;
  • op het etiket moet een importeur met een adres in het Verenigd Koninkrijk worden vermeld;
  • het EU Organic label zal niet meer geldig zijn in het Verenigd Koninkrijk;
  • de herkomstaanduiding; voedingsmiddelen geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk mogen niet meer aangeduid worden als ‘van EU-oorsprong’.

De Britse overheid heeft een website gelanceerd waarin een overzicht wordt gegeven van de gevolgen voor het voedingsmiddelenetiket: . Deze website wordt regelmatig geüpdatet.

Mocht je hulp willen bij de noodzakelijke aanpassingen van jouw etiketten, neem dan contact op met onze Regulatory Affairs Helpdesk RAsupport@precon.group.

Onze consultants kunnen samen met jou een plan van aanpak maken voor de transitie na 29 maart 2019.

Précon Consulting Group, RA support, Jaap Kluifhooft

Auteur

Jaap Kluifhooft
Jaap Kluifhooft

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte