12 december 2022

GFSI legt International Featured Standards (IFS) een schorsing op

Op 9 december 2022 heeft de GFSI-stuurgroep publiekelijk aangekondigd dat de GFSI-benchmark van IFS voor een periode van drie maanden wordt opgeschort met ingang van 8 december 2022.

Dit zou volgens het GFSI nodig zijn om het vertrouwen in door de GFSI erkende certificeringsprogramma’s te behouden en de integriteit van de GFSI-erkenning te behouden.

IFS geeft echter aan dat er geen professionele voedselveiligheidsredenen zijn voor de schorsing, de relatie tussen IFS en GFSI zou al enige tijd gespannen zijn. Met deze schorsing zet GFSI vraagtekens bij de integriteit van de IFS. De IFS heeft aangegeven daarom juridische stappen te gaan ondernemen tegen de activiteiten van GFSI.

De volledige aankondigingen kunt u lezen op de websites van het GFSI1 de IFS2.

Wat is de impact voor GFSI-gecertificeerde bedrijven?

Het GFSI kondigt aan dat het schorsingsbesluit gevolgen heeft voor certificaten gekoppeld aan certificatieaudits die plaatsvinden vanaf 8 december 2022 tot de datum wanneer GFSI aankondigt dat de erkenning is hersteld.

IFS certificaten die worden afgegeven voor een audit die is uitgevoerd tijdens de schorsingsperiode zullen niet GFSI-erkend zijn. GFSI beveelt aan om in dat geval uw eigen leveranciersafspraken te raadplegen en contact met uw klanten te onderhouden om te evalueren wat voor hen acceptabel is met betrekking tot hun vereisten voor GFSI-erkende certificeringsprogramma’s. De verwachting is dat leveranciers en klanten er coulant mee om willen gaan.

Indien uw bedrijf momenteel gecertificeerd is volgens IFS certificeringsprogramma’s hoeft u geen actie te ondernemen. De GFSI-erkenning van elk bestaand certificaat die uw vestiging bevat, blijft geldig tot de vervaldatum van het certificaat.

IFS geeft zelf aan dat de schorsing weinig impact voor gecertificeerde en nog te certificeren bedrijven zal hebben. Zij laten weten dat alle IFS-certificaten nog steeds geldig zullen zijn en dat de retailers en groothandelaren van het IFS-netwerk duidelijk hebben laten weten dat deze certificaten ook tijdens de GFSI-schorsing zullen worden erkend.

Kortom, volledige duidelijkheid over de gevolgen is er nog niet.

Ondersteuning nodig?

Twijfelt u over wat de consequenties zijn voor uw bedrijf of overweegt u te gaan werken met GFSI erkende certificering? Wij helpen u graag verder. Voor vragen of ondersteuning neemt u contact met ons op via +31 (0)30 – 65 66 010 of info@precon.group.

1 https://mygfsi.com/news_updates/gfsi-steering-committee-sanctions-international-featured-standards-ifs/
2 https://www.ifs-certification.com/index.php/en/news/news-archiv/4304-important-notification-about-gfsi-suspension

Auteur

Madelon Holland
Madelon Holland

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte