2 april 2020

NVWA waarschuwt: Supplementen, slik het niet voor zoete koek

Op social media en blogs wordt veel geschreven hoe je met vitamines het Coronavirus tegen kan gaan. Vaak wordt hierin ook de link gelegd met voedingssupplementen. Deze worden aangeprezen met de claim dat dit je immuunsysteem ten goede komt. Het Voedingscentrum geeft aan dat door het gebruik van meer vitamines je geen hogere weerstand krijgt en je ook niet beter bestand bent tegen virussen zoals Corona. De NVWA heeft vorige week met een publiekswaarschuwing laten weten dat dergelijke claims misleidend zijn voor consumenten en dat dit tevens wettelijk verboden is.

Hoe mag je claims dan wel toepassen?

Het gebruik van claims op levensmiddelen is streng gereguleerd op Europees niveau in Verordening (EU) nr. 1924/2006. Er wordt onderscheid gemaakt tussen voedingsclaims en gezondheidsclaims. Van deze laatste is sprake in bovenstaand geval: er wordt beweerd dat bepaalde vitamines helpen bij het tegengaan van Corona. Echter is het gebruik van een gezondheidsclaim alleen toegestaan indien deze wetenschappelijk bewezen is en door de EFSA is goedgekeurd.

Zo bestaan er goedgekeurde claims in relatie tot het immuunsysteem voor de mineralen ijzer, koper, zink en seleen en de vitamines A, B6, B11, B12, C en D. De claim die is goedgekeurd is ‘draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem’. Deze mag alleen worden gebruikt onder de voorwaarden dat het levensmiddel ten minste ‘een bron’ is van het betreffende mineraal of vitamine zoals bedoeld in de bijlage van Verordening (EU) nr. 1924/2006. Daarnaast moet ook altijd worden gewezen op het belang van een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl. Dat is zeker in tijden als deze pas een goed advies!

Hulp nodig bij het opstellen van claims voor commerciële uitingen of artwork? De regulatory affairs consultants van Précon kunnen verder helpen. Neem contact met ons op via +31 (0)30 65 66 010 of info@precon.group.

Auteur

Najda Kajdic
Najda Kajdic

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte