15 mei 2023

NVWA: ‘Zoekfunctie ‘Spieren & Gewrichten’ op website is een gezondheidsclaim’

Een onderneming met een webshop voor onder andere voedingssupplementen, kreeg een boete opgelegd voor het gebruik van niet-goedgekeurde gezondheidsclaims. Het ging hier om het gebruik van bepaalde zoekfuncties op de website in combinatie met een productomschrijving. Dit impliceerde een verband tussen bepaalde bestanddelen van het levensmiddel en de gezondheid.

Gezondheidsclaims worden gereguleerd door Verordening 1924/2006. Deze verordening definieert een gezondheidsclaim als: ‘een claim die stelt, de indruk wekt of impliceert dat er een verband is tussen het levensmiddel(categorie) of een bestandsdeel daarvan en de gezondheid’. In artikel 10, lid 1 van Verordening 1924/2006 is bovendien opgenomen dat gezondheidsclaims verboden zijn, behalve wanneer deze zijn opgenomen in de EU-lijst met goedkeurde gezondheidsclaims.

In de betreffende uitspraak is een boete opgelegd voor het gebruik van niet-goedgekeurde gezondheidsclaims.

Uitingen op de website

De uitspraak heeft betrekking op het voedingssupplement ‘Lucovitaal, Glucosamine Chondroïtine’, dat via de webshop van de onderneming werd verkocht. Het voedingssupplement kon op de website via de zoekfunctie ‘Speciaal voor’ en de categorie ‘Spieren & Gewrichten’ gevonden worden. Bij de productomschrijving was verder de volgende informatie te lezen:

‘Lucovitaal Glucosamine Chondroïtine 1500/500 mg tabletten bevatten zowel Glucosamine als Chondroïtine. Eén dagdosering bevat 1500 mg Glucosamine en 500 mg Chondroïtine. Glucosamine komt bijna niet voor in voeding en naarmate je ouder wordt daalt de aanmaak van glucosamine in je lichaam. Chondroïtine sulfaat is een glycosaminoglycaan dat van nature in kraakbeen wordt aangetroffen’.

Oordeel van NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet de indeling van het levensmiddel via de zoekfunctie ‘Speciaal voor’ – ‘Spieren & Gewrichten’ en de productomschrijving van het levensmiddel als gezondheidsclaims. De indeling op de website suggereert dat bepaalde bestanddelen van het product een heilzame werking hebben op de spieren en gewrichten. De productomschrijving geeft bovendien de indruk dat het product bepaalde eigenschappen heeft, namelijk ‘lichaamseigen stoffen’ die ‘van nature in kraakbeen worden aangetroffen’. Deze uitingen samen impliceren dus een relatie tussen glucosamine en chondroïtine en (de werking van) spieren, gewrichten en kraakbeen.

Zoekfunctie is slechts een hulpmiddel

De NVWA legde de boete op voor de twee uitingen samen. De onderneming heeft geen bezwaar tegen de uitspraak met betrekking tot de productomschrijving. Echter, tegen het aanmerken van de zoekfunctie op de website als gezondheidsclaim gaan zij wel in hoger beroep.
Volgens de onderneming valt het plaatsen van een levensmiddel onder de categorie ‘Spieren & Gewrichten’ namelijk niet onder de definitie van een claim, omdat het niet de indruk wekt dat het levensmiddel bepaalde eigenschappen heeft. De indeling van de website zou niets meer zijn dan een hulpmiddel voor de consument om op de website te navigeren.

Uitspraak rechter

Volgens de rechter is er wel sprake van een gezondheidsclaim. Het plaatsen van het levensmiddel onder de categorie ‘Spieren & Gewrichten’ op de website kan bij de oplettende consument de indruk wekken dat er een verband bestaat tussen de bestanddelen glucosamine en chondroïtine en de gezondheid. Die indruk wordt versterkt door de toevoeging ‘Speciaal voor’.
Daarmee wordt voldaan aan de definitie van gezondheidsclaim. Aangezien er voor glucosamine en chondroïtine geen gezondheidsclaims zijn opgenomen op de EU-lijst, blijft de boete voor het gebruik van niet-goedgekeurde gezondheidsclaims dus in stand.

Meer weten?

Hou onze website in de gaten of neem contact met op via info@precon.group.

Auteur

Roos van Kuijk
Roos van Kuijk

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte