12 december 2019

Publicatie officiële guidance document FSSC22000

We zijn trots! Al vele jaren werken we met en aan ons HACCP gedachtegoed. Nu is het voor iedereen beschikbaar in het officiële guidance document van FSSC. Op basis van ISO 22000 heeft Paul Besseling met de input van onze klanten en van KTBA, een duidelijke beslisboom ontwikkeld. Een praktische tool om de normeisen beter toe te passen.

Het guidance document gaat in op de twee belangrijkste wijzigingen van de FSSC V5 die zijn voortgekomen uit de 2018 versie van ISO 22000. De wijzigingen hebben betrekking op het toepassen van de Higher Level Structure (HLS) van ISO en op de vernieuwing in de benadering van CCP’s en OPRP’s.

De Higher Level Structure is bedoeld om managementsystemen voor bijvoorbeeld kwaliteit en milieu gemakkelijker te integreren. Dit kan nu dus ook met het managementsysteem voor voedselveiligheid. Een belangrijk onderdeel van de HLS is de zogeheten context-analyse waarin wordt gekeken naar het strategisch belang van voedselveiligheid voor de organisatie.

Fundamenteel voor het begrip van CCP's en OPRP's is dat ISO 22000 een onderscheid maakt tussen twee niveaus bij de beoordeling van ernst en waarschijnlijkheid. Het eerste niveau is gericht op de beoordeling van gevaren, het tweede niveau op de beoordeling van het falen van beheersmaatregelen. In de 2018-versie van ISO 22000 worden deze twee beoordelingsniveaus explicieter gemaakt. De beslisboom in het guidance document van FSSC maakt duidelijk hoe deze twee beoordelingsniveaus leiden tot de vaststelling van CCP’s en OPRP’s.

Het document direct downloaden? Laat uw e-mailadres achter.

  • E-mailadres

Auteur

Paul Besseling
Paul Besseling

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte