5 december 2019

Quasydoc is klaar voor Nutri-Score

Afgelopen week was de Nutri-Score volop in het nieuws omdat het ook in Nederland het enige voedselkeuzelogo wordt dat op de verpakking van voedingsmiddelen mag worden vermeld. Quasydoc, onze online QA software, is er al helemaal klaar voor! Als u de Nutri-Score wilt gebruiken kan Quasydoc de berekening automatisch voor u maken.

Wat is Nutri-Score?

Nutri-Sore is een voedselkeuzelogo. Dat betekent dat het een logo is waaraan de consument in één oogopslag kan zien of een product een gezonde keuze is of niet. Het gaat hierbij wel om de keuze binnen een productgroep, dus tussendoortjes mogen met elkaar vergeleken worden, maar pizza niet met thee.

Hoe wordt de Nutri-Score berekend?

Elk product krijgt pluspunten voor groente en fruit, vezels en eiwitten en minpunten voor zout, verzadigde vetzuren, suiker en calorieën. Deze punten worden ingevuld in een formule om tot een eindscore te komen die varieert tussen een groene A en een rode E. Voor dranken, kaas en vetproducten, zoals olie en boter, wordt een andere berekening gemaakt.

Wat is Quasydoc?

Quasydoc is een online kwaliteitsmanagementsysteem voor de voedingsmiddelenindustrie. U kunt met dit systeem al uw grondstoffen, recepturen en specificaties beheren, evenals uw leveranciersgegevens, klachten en documenten. U kunt dit systeem per module op starten en stap voor stap uitbreiden. Précon kan u helpen het goed en efficiënt te implementeren en te gebruiken.

Hoe berekent u de Nutri-Score in Quasydoc?

U voert in Quasydoc alle gegevens van uw grondstoffen één keer in, en daarna bouwt u recepturen met deze grondstoffen. Quasydoc berekent automatisch de voedingswaarden, de aanwezige allergenen en de Nutri-Score van uw producten. Als u een receptuurwijziging doorvoert kunt u direct zien welk effect dit heeft op de Nutri-Score.

Wat zegt de wet?

Het vermelden van de Nutri-Score wordt (voorlopig) niet verplicht, maar het kan wel een mooie marketing-tool zijn voor uw producten. U kunt hetzelfde voedingskeuzelogo gebruiken in België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Spanje, want ook daar is gekozen voor Nutri-Score.

Vanaf wanneer mag de Nutri-Score gebruikt worden?

In Nederland wordt de Nutri-Score vanaf medio 2021 wettelijk toegestaan, maar in andere deelnemende landen mag het nu al gebruikt worden. De verwachting is echter dat enkele grote bedrijven druk gaan uitoefenen op de Nederlandse overheid om ook hier de ingangsdatum naar voren te halen.

Lees meer over Quasydoc

Auteur

Hetty de Vries-Voermans
Hetty de Vries-Voermans

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte