14 november 2019

Update van VITAL 2.0: VITAL 3.0

Eind oktober heeft Allergen Bureau een vernieuwde versie van VITAL uitgebracht: VITAL 3.0. Het VITAL-programma (Voluntary Incidental Trace Allergen Labelling) van het Allergen Bureau is een gestandaardiseerde risicobeoordeling voor allergenen binnen de voedingsmiddelenindustrie. VITAL helpt bij het bepalen of een vermelding van kruisbesmetting met allergenen op een etiket noodzakelijk is.

3 belangrijke wijzigingen

1. Bepaling reference doses: waar bij VITAL 2.0 nog gebruik werd gemaakt van reference doses waarbij 95% van de allergische populatie geen allergische reactie met objectieve symptomen kreeg, is door het VITAL Scientific Expert Panel nu gekozen om de reference doses te bepalen op basis van 99% van de allergische populatie. Slechts één procent van deze populatie zal met deze nieuwe grens milde reacties krijgen. Reden hiervoor is het minimaliseren van het percentage van de allergische populatie die risico loopt op een allergische reactie en de kans vergroten op mondiale acceptatie van VITAL.

2. Toevoeging reference dose selderij: in VITAL 2.0 was geen referentie dosis voor selderij opgenomen. Het VITAL Scientific Expert Panel heeft voor VITAL 3 een reference dose van 0,05 mg vastgesteld.

3. Update voor noten: uitgangspunt voor alle noten was binnen VITAL 2.0 een reference dose van 0,1 mg allergeen eiwit gebaseerd op data die bekend waren voor hazelnoot. Nu zijn drie groepen uitgesplitst met alle een andere reference dose: cashewnoten & pistachenoten, walnoten & pecannoten en overige noten.

Meer weten of ondersteuning nodig bij het updaten of uitvoeren van een VITAL berekening bijvoorbeeld ten behoeve van TraceOne of SIM?

Précon kan u helpen hiermee helpen met ons regulatory affairs team. Neem contact met ons op via +31 (0)30 – 65 66 010 of info@precon.group.

Bron: Allergen Bureau

Auteur

Roos van Kuijk
Roos van Kuijk

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte