31 mei 2021

Verbod E171 (titaandioxide) nabij

In het verslag van de vergadering van de EG-Commissiewerkgroep Additieven van 18 mei 2021 is vergaderd over de te nemen maatregelen naar aanleiding van de nieuwe visie van de EFSA over E171 (titaandioxide). De EFSA concludeert dat niet uitgesloten kan worden dat E171 schadelijk is. De veiligheid van E171 kan daarom niet worden bevestigd. De Commissie heeft een voorstel uitgebracht om het gebruik van E171 in voedsel te verbieden. Alle lidstaten gaven aan een verbod op E171 te kunnen steunen.

De stof wordt niet meteen verboden, maar E171 zal worden uit gefaseerd. Het is nog niet bekend hoelang het tijdspad wordt van de uitfasering. Wel stelt de Commissie voor om een kort overgangstermijn te hanteren. De Commissie verwacht eind juli met een voorstel te kunnen komen waarover vervolgens in september zal worden gestemd door de lidstaten.

Het duurt dus nog even voordat E171 wettelijk wordt verboden. Daarnaast gaat E171 uit gefaseerd worden wat inhoudt dat deze stof straks geleidelijk niet meer is toegestaan. Maar mocht u op het punt staan uw etiketten of verpakkingen aan te passen is het wellicht een goed moment om meteen te kijken naar een alternatief voor E171 zodat deze aanpassing direct kan worden meegenomen.

Hulp nodig?

Heeft u vragen of ondersteuning nodig bij de beoordeling van uw labels? Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen via +31 30 65 66 010 of mail naar info@precon.group

Auteur

Roos van Kuijk
Roos van Kuijk

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte