22 november 2021

Verduidelijking regels TGT en THT

Tijdens de Nationale Voedseltop in 2017 is een besluit genomen om voedselverspilling meer aandacht te geven en daarmee ook meer aandacht voor de houdbaarheidsdatum op verpakkingen. Het Warenwetbesluit BBL (Bereiding en behandeling van levensmiddelen) komt op dit onderwerp niet geheel overeen met VO. (EU) 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten en wordt daarom verduidelijkt.

Huidige situatie

De houdbaarheid kan op twee manieren worden vermeld: de TGT (’te gebruiken tot’) en THT (’ten minste houdbaar tot’). Op dit moment krijgen producten met een bewaarvoorschrift van max. 6°C of een houdbaarheidstermijn korter dan 5 dagen een TGT vermelding. Op alle overige producten wordt  een THT vermeld.

Note: het is wettelijk niet toegestaan de afkortingen THT en TGT op uw etiket te vermelden. Gebruik daarom altijd de uitgeschreven vermeldingen.

Wat verandert?

Het Warenwetbesluit BBL wordt gewijzigd zodat deze overeenkomt met VO. (EU) 1169/2011. In deze verordening is namelijk bepaald dat een product na de TGT als onveilig wordt beschouwd. De aanpassingen van het Warenwetbesluit BBL zijn als volgt:

  • De TGT vermelding geldt voor producten waarbij uitgroei van pathogene bacteriën mogelijk is binnen de gestelde houdbaarheidstermijn. De waarschuwing ‘Te consumeren uiterlijk…’ komt te vervallen.
  • De THT vermelding geldt voor producten die zonder risico op uitgroei van pathogene bacteriën houdbaar zijn tot de datum, maar waar alleen de kwaliteit (geur, smaak, etc.) achteruitgaat na de datum.

De wijziging van het Warenwetbesluit BBL heeft dus als gevolg dat de TGT-datum ook verplicht wordt op bepaalde producten die langer dan vijf dagen houdbaar zijn en/of op producten die bewaard worden bij een hogere temperatuur dan 6 graden.

Voorbeelden

In de praktijk moeten straks o.a. voorverpakte salades, voorgesneden groenten, fruit dat rauw gegeten wordt, vleeswaren en ook filet americain worden voorzien van een TGT i.p.v. een THT.

Update December 2022

Per wanneer?

De officiële wijziging is in maart 2022 gepubliceerd in het Staatsblad waarin gesproken werd over een inwerkingtredingsdatum per 1 juli 2022. In november 2022 is nog een wijziging in het Staatsblad gepubliceerd waarin vermeld staat dat de nieuwe regels van kracht zijn vanaf 1 januari 2023.

Geen wijzigingen zoals deze missen?

Onze Food Law Guide is voor u de oplossing. Check de websitepagina en vraag gratis een proefabonnement aan of neem contact op via +31 30 65 66 010 of foodlawguide@precon.group.

Auteur

Roos van Kuijk
Roos van Kuijk

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte