1 mei 2024

Vergunning van 8 rookaroma’s wordt niet verlengd

Op 24 april hebben de lidstaten het voorstel van de Europese Commissie goedgekeurd om de toelating van acht rookaroma’s voor levensmiddelen niet te verlengen. Na een uitfaseerperiode zullen deze aroma’s niet langer in de Europese Unie (EU) mogen worden gebruikt.

Deze beslissing volgt op wetenschappelijke evaluaties van de EFSA, waaruit blijkt dat genotoxiciteit is bevestigd of niet kan worden uitgesloten voor alle beoordeelde smaakstoffen. De acht aroma’s waar het om gaat zijn al tien jaar in de EU op de markt. Vorig jaar hebben aanvragers de Europese Commissie gevraagd om hun vergunningen met nog eens tien jaar te verlengen, maar dat gaat dus niet gebeuren. Het gaat om de volgende aroma’s:

  • Scansmoke PB 1110 (SF-001)
  • Zesti Smoke Code 10 (SF-002)
  • Smoke Concentrate 809045 (SF-003)
  • Scansmoke SEF 7525 (SF-004)
  • SmokEz C-10 (SF- 005)
  • SmokEz Enviro-23 (SF-006)
  • proFagus-Smoke R709 (SF-008)
  • Fumokomp (SF-009)

Uitdaging voor R&D

Verordening 1321/2013 bevat de lijst met goedgekeurde rookaroma’s. Momenteel staan er nog een tiental smaakstoffen op deze lijst, maar binnenkort zal deze dus worden ingekort naar nog slechts twee aroma’s. Fabrikanten zullen op zoek moeten naar alternatieven, of kunnen ervoor kiezen om de producten op de traditionele manier te roken. Dat voelt cru, want één van de redenen om een lijst met goedgekeurde rookaroma’s op te stellen, was juist omdat dit als gezonder werd beschouwd dan het traditioneel roken van producten, door de mogelijke aanwezigheid van polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Producenten van rookaroma’s zullen op de proppen moeten komen met nieuwe aroma’s, al zal EFSA ook deze smaakstoffen moeten onderzoeken, voordat ze goedgekeurd kunnen worden door de Europese Commissie.

Geleidelijk uitfaseren

Fabrikanten hoeven nog niet direct over te stappen op een nieuwe receptuur; in de verordening worden verschillende overgangsperioden vastgesteld om producenten en exploitanten de tijd te geven zich aan de nieuwe voorschriften aan te passen. Voor gebruik ter vervanging van traditioneel roken, zoals bij ham, vis en kaas, mogen de aroma’s de komende vijf jaar nog gebruikt worden. Voor toepassingen waarbij het rookaroma wordt toegevoegd voor extra smaak, zoals bij soepen, chips en sauzen, bedraagt deze periode twee jaar. Maar voordat het zover is moet de verordening eerst nog formeel door de Commissie worden aangenomen. Deze zal naar verwachting later dit voorjaar in werking treden.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze wijziging? Neem contact met ons op via info@precon.group of +31 30 65 66 010.

Auteur

Emma Luca Bebseler
Emma Luca Bebseler

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte