9 oktober 2019

VMT Food Safety Event 2019 – Vernieuwingen in HACCP: ISO 22000 en Codex Alimentarius

Op donderdag 28 november vindt het VMT Food Safety Event 2019 plaats. Onze collega Paul Besseling verzorgt ’s middags samen met Mariska Ruiter, KAM-coördinator bij J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij, een sessie waarin de ontwikkelingen in HACCP aan bod komen.

De hedendaagse kwaliteitsmanager dreigt nogal eens speelbal te worden tussen certificatie- en klantenaudits en overheidsinspecties. Het is daarom belangrijk om bij de basis te blijven en dat is de veiligheid van uw producten, processen en grondstoffen. Het blijkt voor veel kwaliteitsmanagers een flinke uitdaging om een goede HACCP gevarenanalyse te maken en nog altijd worden er veel fouten gemaakt. Een belangrijke valkuil bij toepassen van HACCP is het gebrek aan onderscheid tussen gevaren en afwijkingen. In HACCP volgens de Codex Alimentarius komt dit onderscheid onvoldoende tot uiting. Het onderscheid tussen gevaren en afwijkingen is cruciaal in ISO 22000:2108, met name bij het vaststellen van kritieke beheerspunten (CCP’s) en ‘operationele basisvoorwaarden’ (OPRP’s). De nieuwe ISO 22000:2018 is de meest geavanceerde standaard als het gaat om HACCP en biedt daar mee belangrijke voordelen ten opzichte van BRC en IFS. Mariska Ruiter laat zien wat de recente vernieuwing van de gevarenanalyse heeft opgeleverd en hoe zij de laatste FSSC audit glansrijk heeft doorstaan.

Nieuwsgierig geworden? Inschrijven voor het VMT Food Safety Event 2019 is mogelijk via: https://foodsafety.vmt.nl/

Auteur

Paul Besseling
Paul Besseling

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte