19 juni 2023

Wetswijziging etikettering: vanaf 8 december verplichte voedingswaarden en ingrediëntenlijst op wijn

De wettelijke etiketteringsvoorschriften voor wijnbouwproducten worden aangevuld met een verplichte voedingswaardevermelding en ingrediëntenlijst. Deze informatie mag op het etiket of via elektronische middelen worden verstrekt. Alle wijnbouwproducten die vanaf 8 december 2023 worden geproduceerd en geëtiketteerd, moeten aan de nieuwe etiketteringsvoorschriften voldoen. Dit is een grote verandering voor de wijnsector.

De huidige etiketteringsvoorschriften voor wijnbouwproducten zijn opgenomen in artikel 119 van Verordening (EU) nr. 1308/2013. Daarnaast zijn de wettelijke voorschriften uit Verordening (EU) nr. 1169/2011 van toepassing. Een wijnetiket moet momenteel de volgende informatie bevatten:

 1. Alcoholgehalte
 2. Allergenen
 3. Inhoud
 4. Naam van de bottelaar
 5. Producent, importeur of verkoper
 6. Land van herkomst
 7. Lotnummer
 8. Als het om een kwaliteitswijn gaat: de aanduiding BOB of BGA, met het gebied van herkomst

Naast de verplichte etiketteringsvoorschriften, kan het wijnetiket nog aangevuld worden met enkele facultatieve vermeldingen. Je kunt hierbij denken aan het zwangerschapslogo, kwaliteits- of smaakaanduidingen, het oogstjaar en/of het druivenras(sen) of de naam en/of eigenaar van het wijnhuis.

Wijzigingen vanaf 8 december

Er wordt in de Europese Unie al vele jaren gediscussieerd over eventuele uitbreiding van de wettelijke voorschriften voor alcoholische dranken. De huidige voorschriften zouden de consument te weinig informatie geven. Voor wijnbouwproducten is het nu eindelijk zo ver: de voorschriften worden per 8 december 2023 aangevuld met drie verplichte aanduidingen:

 1. voedingswaardevermelding
 2. lijst van ingrediënten
 3. In het geval van wijnbouwproducten die een de-alcoholisatie behandeling hebben ondergaan en met een effectief alcoholvolumegehalte van minder dan 10 %: de datum van minimale houdbaarheid.

De etiketteringsvoorschriften voor gearomatiseerde wijnbouwproducten, zoals opgenomen in Verordening (EU) nr. 251/2014, worden ook aangevuld met de voedingswaardevermelding en lijst van ingrediënten. Voor andere alcoholische dranken is het voorlopig nog niet verplicht om voedingswaarden en ingrediënten te vermelden.

Elektronisch etiket

De voedingswaardevermelding mag op de verpakking of op een daarop bevestigd etiket worden beperkt tot de energetische waarde, uitgedrukt met het symbool ‘E’. De volledige voedingswaardevermelding moet in dat geval via elektronische middelen beschikbaar zijn. De producent kan hiervoor gebruik maken van een U-label, waarbij de informatie via een QR-code op de verpakking beschikbaar is. Het U-label is speciaal voor de wijnsector ontwikkeld. De lijst van ingrediënten mag ook via elektronische middelen worden verstrekt, met uitzondering van de allergenenvermelding. Die moet nog altijd op het etiket gedrukt worden.

Wat doet de markt?

Uit een inventarisatie onder contacten van Précon blijkt dat waarschijnlijk weinig retailers gaan werken met het elektronische etiket. Blijkbaar zijn we nog erg gehecht aan het papieren etiket. Het zal ook nog even duren voordat we de nieuwe etiketten in de winkel zullen tegenkomen, aangezien deze regels gelden voor wijnen die ná 8 december worden geproduceerd en geëtiketteerd.

Meer weten?

Précon kan uw helpen met de etikettering van uw wijn. Neem contact met ons op via info@precon.group of +31 (0)30 – 65 66 010.

Wetswijziging etikettering wijn

Auteur

Roos van Kuijk
Roos van Kuijk

Inschrijven nieuwsbrief Blijf op de hoogte