Benbits Kwaliteitssysteem Benbits ingericht volgens de FSSC 22000 standaard

Benbits is een merk dat al sinds de jaren zeventig bekend is van de eerste suikervrije kauwgom van Nederland. Inmiddels blaast ondernemer Milan Dontje het merk nieuw leven in en herintroduceert het merk nu niet alleen suikervrij, maar ook als de eerste plasticvrije kauwgom in Nederland.

Sinds 2021 is Benbits gevestigd in Heerhugowaard, waar ook de eigen productie plaatsvindt. Al bij de start van de onderneming is Benbits op zoek gegaan naar een partner voor de volledige ondersteuning en advisering op het gebied van kwaliteit. In Précon heeft Benbits deze partij gevonden. Milan Dontje (CEO) zegt hierover het volgende: ‘’Toen wij startten met onze productie ben ik meteen gaan kijken hoe ik mijn kwaliteitsdienst wilde neerzetten. Vanuit het verleden via mij vaders bedrijf (Dobla Chocolade Decoraties) wist ik dat dit erg belangrijk is, maar ook veel tijd kost. Nadat ik diverse partijen heb benaderd en gesproken, heb ik de partijen samen met een QA-specialist vergeleken en zijn we bij Précon uitgekomen. De reden om voor Précon te kiezen is de professionele benadering naar ons toe. Daarnaast begreep Précon ook dat ik geheel ontzorgd wil zijn voor dit onderdeel binnen ons proces.”

Welke kwaliteitseisen gelden voor de productielocatie?

Het opstarten van een nieuwe productielocatie brengt vele uitdagingen met zich mee. Welke eisen worden gesteld aan een productielocatie? Hoe creëren we een hygiënische omgeving? En hoe zorgen we ervoor dat de gebruikte machines aan de gestelde richtlijnen voldoen? Dit is een greep uit de vele vragen die komen kijken bij het inrichten van een nieuwe productielocatie.

Voor deze nieuwe generatie kauwgom wilde Benbits een productielocatie inrichten met een hoogwaardig en toekomstbestendig kwaliteitssysteem volgens de FSSC 22000 standaard. Daarnaast bestond de wens zo veel mogelijk digitaal in te richten. Uiteraard dienden de nieuw te ontwerpen verpakkingen te voldoen aan de huidige etiketteringswetgeving. En om op deze verpakking het duurzame en vegan karakter te benadrukken, is gekozen voor certificering van het V-label, zodat het logo voor vegan en vegetarische producten op de verpakking kan worden gebruikt.

Hoe richt je een kwaliteitssysteem in?

Précon is de samenwerking met Benbits gestart met het inventariseren van de wensen en de werkzaamheden die daarvoor moeten plaatsvinden. Voor Benbits was het zaak de productie zo snel mogelijk draaiende te krijgen. Précon adviseerde daarbij op het gebied van basisvoorwaarden en hygiënisch ontwerp. Tegelijkertijd is gestart met het opzetten van een op FSSC 22000 gebaseerd kwaliteitsmanagementsysteem. Omdat Benbits de wens had het systeem direct online beschikbaar te hebben, is gebruik gemaakt van de software van Quasydoc. De consultants van Précon hebben onder andere het kwaliteitshandboek, de leveranciersbeoordeling en de inspectierondes geïmplementeerd in het systeem Quasydoc.

Opstellen eindproductspecificatie

Ook heeft het Regulatory Affairs Support team van Précon ondersteund bij het project voor Benbits, namelijk bij het opstellen van een complete eindproductspecificatie en door middel van een labelvalidatie ervoor te zorgen dat de verpakking aan alle wettelijke vereisten voldoet.

FSSC 22000 certificaat behaald

Gezien de uiteenlopende onderwerpen van kwaliteit- tot regulatory affairsvraagstukken heeft Précon een team van diverse specialisten ingezet, waarbij voor Benbits overigens steeds éénzelfde aanspreekpunt beschikbaar was. Door verschillende consultants te betrekken met ieder een eigen specialisme, kan iedere vraag adequaat beantwoord worden. Milan Dontje liet weten ‘’Het is prettig dat er meerdere specialisten zijn. Précon denkt goed na over welke consultant bij welk vraagstuk past, hierdoor heb je altijd de juiste persoon op de juiste plek. Daarnaast houd ik goed contact met de projectleider, die regelmatig vraagt hoe alles gaat en of er nog hulp nodig is. Benbits is nog een klein bedrijf, maar dankzij de ervaring van Précon hebben we een professioneel kwaliteitssysteem alsof we dit al jaren doen.‘’

De samenwerking is recent bekroond met het behalen van het FSSC 22000 certificaat. Een mooi resultaat en een goede basis voor de verdere samenwerking tussen Précon en Benbits.

Wil je ook een kwaliteitssysteem ingericht volgens de FSSC 22000?

Neem contact met ons op via info@precon.group of +31 (0)30 – 65 66 010.

Betrokken Professionals

Stel uw vraag online

Stel uw vraag online

Binnen 1 werkdag nemen we contact met u op

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Kantoor België is verhuisd! Het nieuwe adres is: Franklin Rooseveltplaats 12 bus 6, 8ste verdieping, 2060 Antwerpen

X