Gevaren voor de voedselveiligheid
In een goede gevarenanalyse mag een lijst van relevante gevaren niet ontbreken. Natuurlijk heeft u flowschema’s gemaakt van de processen en heeft u overzichten van de grondstoffen en de bijbehorende leveranciers. Maar als u een gevarenanalyse maakt, waar zoekt u dan eigenlijk naar? Een goede gevareninventarisatie geeft antwoord op deze vraag.
In een gevareninventarisatie staan alle gevaren die mogelijkerwijs ooit in onze producten aanwezig zouden kunnen zijn. Het zou kunnen dat het gevaar al aanwezig was in de grondstof, het kan ook zijn dat het gevaar tijdens ons proces in het product terecht is gekomen. Om de relevante gevaren te kennen is het op de eerste plaats van belang te weten welke gevaren worden genoemd in de wetgeving. Maar ook bronnen zoals de eigen ervaring, wetenschappelijke literatuur en systemen zoals RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) zijn van belang.
In de afgelopen jaren heeft Précon een uitgebreide database opgezet met informatie over meer dan 190 verschillende gevaren. De database bevat informatie over de grondstoffen en producten waarin deze gevaren kunnen voorkomen, over de normen in wetgeving of in andere standaarden, over de schade die deze gevaren kunnen veroorzaken aan de gezondheid van consumenten en over de aard en herkomst van de verschillende gevaren. Précon stelt deze database beschikbaar.
Voor wie?
De database is bedoeld voor alle voedingsmiddelenbedrijven die serieus werk willen maken van hun gevarenanalyse. De database bevat meer dan 190 gevaren gekoppeld aan 23 productengroepen die zijn verdeeld in meer dan 200 subgroepen. We hebben ons bij deze indeling laten leiden door de indeling die wordt gehanteerd in de wetgeving. Hiermee houden we een duidelijke relatie tussen de 40 verschillende wetten die achter de database schuilgaan.
Alle informatie over relevante gevaren
Vanuit onze volledige database maken wij een gevareninventarisatie op maat. Samen met u kijken we naar de verschillende productgroepen en we selecteren de groepen die voor u van belang zijn. In de database worden vervolgens alle relevante gevaren gekoppeld met daarbij alle bijbehorende informatie over de aard en oorsprong van het gevaar, de ernst en de normen in wetgevingen.
Op de hoogte blijven?
Voor het op maat maken van de database gaan we met u in overleg, bij voorkeur online, waarbij u kunt meekijken in onze database. Samen met u selecteren wij de relevante grondstof- en/of productgroepen. Middels een abonnement bent u vervolgens altijd op de hoogte van alle relevante gevaren.
Contact