Gevarendatabase voor de voedselveiligheid GINO

De gevarenanalyse op grondstoffen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het inventariseren van de gevaren en beoordelen van de risico’s voor alle producten is een opgave. Het opstellen van een plan voor de verificatie van de veiligheid van grondstoffen kost veel tijd.

GINO is een software voor je gevarenanalyse en verificatieplan. Als gebruiker hoef je alleen nog maar jullie leveranciers met hun grondstoffen te koppelen en GINO doet de rest.

GINO identificeert de gevaren van inkomende producten, schat de risico’s in en maakt een verificatieplan met daarin de adequate acties per product of leverancier.

Afspraak maken
<Of bel NL +31 (0)30 65 66 010

Abonnementen

Kies het abonnement dat bij u past:


Eenmalige aanschaf


Basis


Service

Actuele gevarendatabase
Gevarenanalyse en verificatieplan
Ondersteuning bij de eerste installatie
Frequentie nieuwsbrief met updates
Vijf gebruikersaccounts
Onbeperkt gebruik helpdesk
Algehele ontzorging door Précon

vanaf €95,- per maand

Gratis demo aanvragen

Veelgestelde vragen

Heb ik GINO echt nodig, is een GFSI certificaat niet voldoende?
Procedures voor grondstoffen en leveranciers worden in certificeringsaudits als essentieel gezien en de schema’s schroeven hun eisen steeds verder op. In Infoblad 64 echter geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan dat een gecertificeerde leverancier nog onvoldoende garantie biedt. Aanvullende maatregelen, zoals het analyseren van monsters of het auditen van leveranciers, zijn vaak heel kostbaar en moeten daarom worden ingezet alleen daar waar de risico’s het hoogste zijn.
GINO helpt gemakkelijk inzichtelijk te krijgen welke grondstoffen moeten worden bemonsterd, welke analysecertificaten moeten worden bijgeleverd en voor welke leveranciers een audit op zijn plaats is.
Waarop is de gevareninventarisatie in GINO gebaseerd?
In de afgelopen jaren heeft Précon een uitgebreide database opgezet met informatie over bijna 200 verschillende gevaren. De bronnen hiervoor zijn Europese wetgeving (onder andere Verordeningen 2023/915, 2073/2005 en 2019/1793 en nog 40 andere wetten), wetenschappelijke literatuur en het RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed)-systeem.
GINO bevat uitgebreide informatie over de grondstoffen en producten waarin deze gevaren kunnen voorkomen, over de normen in wetgeving of in andere standaarden, over de schade die deze gevaren kunnen veroorzaken aan de gezondheid van consumenten en over de aard en herkomst van de verschillende gevaren.
Voor wie is GINO bedoeld?
De database is bedoeld voor producenten, groothandelaren, retailers, private label-houders, importeurs en exporteurs die serieus werk maken van hun gevarenanalyse.
De database bevat bijna 200 gevaren gekoppeld aan 25 productengroepen die zijn verdeeld in meer dan 240 subgroepen. Deze indeling is gelijk aan de indeling die wordt gehanteerd in de wetgeving. Hierdoor is er in GINO een duidelijke relatie tussen de 40 verschillende wetten die achter de database schuilgaan.
Hoe werkt GINO voor mijn bedrijf?
Na de aanschaf van GINO voert de gebruiker zijn leveranciers in samen met de geleverde producten. Dat kan gemakkelijk door middel van een Excel-bestand of door het toevoegen van een individuele leverancier of grondstof. Vervolgens koppelt de gebruiker de grondstof aan een van de productcategorieën in de database van GINO. De database van GINO wordt elke week geactualiseerd met informatie uit wetgeving, RASFF en verschillende wetenschappelijke rapporten van EFSA, RIVM of NVWA.
Met de koppeling aan de database bepaalt GINO welke gevaren zijn verbonden aan de grondstof, welke wetgeving daarbij hoort en wat het bijbehorende risico (kans x ernst) is. Dit risico kan de gebruiker naar eigen inzicht aanpassen.
Vervolgens voert de gebruiker de betrouwbaarheid van de verschillende leveranciers in. De combinatie van het risico van de grondstof en de betrouwbaarheid van de leverancier vormt de basis voor de verificatieacties. Door middel van een instelbaar beslismodel bepaalt de gebruiker zelf wat een passende verificatieactie is.

GINO verzamelt de verschillende acties in een verificatieplan dat per grondstof en per leverancier aangeeft wat de verificatieactie is. Ook zorgt GINO hiermee voor een goede onderbouwing van het monstername- en analyseplan.
Wat zijn de verschillen per abonnement?
GINO wordt aangeboden in de vorm van een abonnement. Er is keuze uit twee abonnementen: basis en service.

Een GINO basis-abonnement omvat naast de actuele database:
• Twee uur ondersteuning bij de eerste installatie;
• Vijf gebruikersaccounts;
• Maandelijkse nieuwsbrief met updates;
• Onbeperkt gebruik van de helpdesk.

Met een GINO service-abonnement neemt Précon de gehele zorg over uw gevarenanalyse van u over. Naast de actuele database biedt Précon de benodigde ondersteuning om GINO optimaal te gebruiken. De mate van ondersteuning wordt bepaald door de omvang van het aantal leveranciers en inkoopproducten. Vooraf wordt u een aanbieding gedaan voor het aantal te besteden dagen.

GINO kan tevens eenmalig worden aangeschaft. Dat kan aantrekkelijk zijn wanneer het een beperkt assortiment aan grondstoffen en leveranciers betreft. Eenmalige aankoop van GINO omvat naast de database:
• Twee uur ondersteuning bij de eerste installatie;
• Een gebruikersaccount gedurende 2 maanden
• Export van de gevarenanalyse en het verificatieplan voor eigen gebruik.

Stel uw vraag online

Binnen 1 werkdag nemen we contact met u op

Direct contact

Onze professionals helpen u graag

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Kantoor België is verhuisd! Het nieuwe adres is: Franklin Rooseveltplaats 12 bus 6, 8ste verdieping, 2060 Antwerpen

X