Compliance op gebied van Etiketteren

Iedereen die producten op de markt brengt heeft te maken met de wetgeving etiketteren. Staan de verplichte eisen correct vermeld en voldoet alle vrijwillige informatie, zoals claims en keurmerken, wel aan de wet?

Ingewikkelde regels die in vele afzonderlijke wetten zijn opgenomen. Wij helpen graag, of het nu gaat om food, supplementen, babyvoeding, voeding voor medisch gebruik en gewichtsbeheersing of petfood.

Onze professionals verzorgen dagelijks etiketcontroles op basis van nationale en internationale wet- en regelgeving en bieden ondersteuning bij het opstellen van declaraties.
Ook wettelijk correcte vertalingen van uw etiketteksten en voedingswaardeberekeningen zijn aan ons toevertrouwd.

Afspraak maken
<Of bel NL +31 (0)30 65 66 010

Onze aanpak

Naar aanleiding van uw vraag neemt een van onze professionals contact met u op. We kijken vervolgens samen welke specifieke wensen u heeft voor de etiketcontrole.

Onze bevindingen en aanbevelingen verwerken we in een labelvalidatie rapport. Wij streven er altijd naar dat u met de rapportage uw ontwerpbureau eenvoudig kunt briefen over eventuele aanpassingen op het etiket.

Of het nu gaat om een controle van een enkel etiket of u wilt regelmatig receptuurwijzigingen of nieuwe introducties laten controleren, onze ervaren professionals staan altijd voor u klaar.

Veelgestelde vragen

Aan welke wetgeving dient mijn etiket te voldoen?
De verplichte informatie die vermeld moet worden op een etiket van een consumentenverpakking staat vermeld in Verordening (EU) nr. 1169/2011, artikel 9:

a. benaming van het levensmiddel;
b. lijst van ingrediënten;
c. allergenen;
d. kiwd (hoeveelheid van bepaalde ingrediënten of categorieën ingrediënten);
e. netto-hoeveelheid;
f. datum van minimale houdbaarheid of de uiterste consumptiedatum;
g. bijzondere bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden;
h. naam of handelsnaam en het adres van de exploitant van een levensmiddelenbedrijf;
i. vermelding van de oorsprong of plaats van herkomst van het levensmiddel;
j. gebruiksaanwijzing, als het levensmiddel moeilijk te gebruiken is zonder gebruiksaanwijzing;
k. voor dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 %: het effectieve alcoholvolumegehalte;
l. voedingswaardevermelding.

Dit zijn de wettelijk verplichte vermeldingen volgens Europese wetgeving. Voor sommige productengroepen gelden naast deze algemene regels nog aanvullende, Europese of nationale wettelijke regels. Deze zijn te vinden in onze zoekhulp.

Voor de etikettering van levensmiddelen die in landen buiten Europa worden verhandeld gelden de wetten van het desbetreffende land.
Welke opdrachten op het gebied van etiketteren kan ik bij Précon neerleggen?
Onze professionals verzorgen aan de hand van recepturen en specificaties het volledige etiketbeheer. Dit kan variëren van advies en ondersteuning bij het opstellen van declaraties tot en met een volledige labelvalidatie van uw etiket op basis van nationale en internationale wet- en regelgeving. Ook wettelijk correcte vertalingen van uw etiketdeclaraties in diverse talen zijn aan ons toevertrouwd.
Niet alleen etiketteksten maar ook marketingteksten, design en afbeelding op het etiket worden meegenomen in de wettelijke controle.

Naast etiketcontroles kan ook uw volledige website worden gescreend op correctheid van de wettelijke verplichte vermeldingen en juist gebruik van voedings- en gezondheidsclaims. Précon heeft de expertise in huis om claims en marketingteksten te beoordelen en te onderbouwen volgens de actuele wet- en regelgeving.
Welke productinformatie heeft Précon nodig?
Voor het opmaken van uw wettelijke etiketteksten is een productspecificatie of de specificaties van de grondstoffen noodzakelijk. Voor een etiketcontrole is een werktekening of design noodzakelijk. Naast de wettelijk verplichte vermeldingen wordt tijdens de labelvalidatie ook rekening gehouden met marketingteksten, afbeeldingen, lay out en lettergrootte van de tekst.
Hoe blijf ik gemakkelijk op de hoogte van wetgeving?
Précon beschikt over de Food Law Guide, een online databank waarin alle Europese en nationale wetgeving wordt bijgehouden. Onze redactie houdt dagelijks de wettelijke wijzigingen, aankondigingen en verplichtingen bij en vertaalt deze in een begrijpelijke toelichting. Voor onze klanten is het mogelijk een abonnement op de Food Law Guide te nemen en zo zelf altijd op de hoogte te zijn.
Moet ik elke etiketwijziging aan de hand van wetgeving controleren?
Omdat wetgeving aan verandering onderhevig is, is het raadzaam bij elke etiketwijziging een controle te doen van het etiket. Het kan natuurlijk zijn dat in de tussentijd een wettelijke regel is aangepast of vernieuwd, waardoor de informatie op uw etiket niet meer voldoet. De kleurstof annatto wordt bijvoorbeeld nog niet vermeld met de term ‘bixine’ of ‘norbixine’ daarbij of u gebruikt nog de kleurstof titaandioxide (E 171) die inmiddels is afgekeurd door EFSA. Ook kan het zijn dat na een receptuurwijziging de ingrediënten, allergenen en voedingswaarden aangepast dienen te worden.
Toon alle veelgestelde vragen

Stel uw vraag online

Binnen 1 werkdag nemen we contact met u op

Direct contact

Onze professionals helpen u graag

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Kantoor België is verhuisd! Het nieuwe adres is: Franklin Rooseveltplaats 12 bus 6, 8ste verdieping, 2060 Antwerpen

X