Westland Salades BV Allergenenmanagement

Westland Salades BV produceert de welbekende salades in goudkleurige aluminiumbakjes met een gekleurd lepeltje. Het verwerken van goede en verse ingrediënten tot het eindproduct is een ambachtelijk proces dat al 50 jaar doorlopen wordt. Het productiebedrijf streeft naar de hoogste kwaliteitsstandaard en continue verbetering van processen is van belang om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen aan klanten en consumenten. Een belangrijk onderdeel hierbij is het verschaffen van duidelijke en betrouwbare informatie over allergenenrisico’s op het etiket. Om deze risico’s in kaart te brengen schakelde Westland Salades BV Précon in.

De uitdaging

Vital is een risicobeoordelingssysteem om te bepalen of er kruisbesmetting met allergenen op de verpakking vermeld moet worden. Met de rekentool kan de concentratie van het allergeen berekend worden en getoetst worden aan de gestelde drempelwaarden. Als de concentratie onder de drempelwaarde blijft is er geen waarschuwing op het etiket nodig. Bij een hogere concentratie vormt het product een risico voor de allergische consument en zal een waarschuwing geplaatst worden. Om de rekentool zo volledig mogelijk in te vullen moest veel informatie verzameld worden. Kruisbesmetting kan namelijk voorkomen in het eigen productieproces, maar kan ook aanwezig zijn in de grondstoffen. Voor Précon consultant Kim een uitdagende opdracht om in korte tijd deze risico’s op kruisbesmetting in kaart te brengen.

De aanpak

Om de Vitalberekeningen zo efficiënt mogelijk uit te voeren heeft de consultant voorafgaand aan het eerste bezoek de benodigde informatie op een rij gezet. De kwaliteitsmanagers van Westland Salades BV, Saskia Willemsen en Sabine van der Elst, verzamelden alle informatie en ondersteunden waar nodig tijdens de bezoekdagen. Met behulp van onder andere een uitgebreide rondleiding door de fabriek en gesprekken met operators konden de kritische punten voor kruisbesmetting in het productieproces worden vastgesteld.

De werkzaamheden hebben uiteindelijk geleid tot vijftien Vitalberekeningen. Saskia Willemsen: “Deze Vitalberekeningen vormen voor Westland Salades BV een betrouwbare onderbouwing voor het wel of niet vermelden van kruisbesmettingen van allergenen op de verpakkingen.”

Betrokken Professionals

Stel uw vraag online

Stel uw vraag online

Binnen 1 werkdag nemen we contact met u op

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Kantoor België is verhuisd! Het nieuwe adres is: Franklin Rooseveltplaats 12 bus 6, 8ste verdieping, 2060 Antwerpen

X