De risico’s in kaart, de gevaren beheerst HACCP
De veiligheid van voedingsmiddelen is een groot maatschappelijk goed. Dit geldt op de eerste plaats voor de consument, maar zeker ook voor bedrijven die actief zijn in de voedingsmiddelensector.
Heeft u een bedrijf in de food sector? Dan is onze scan een handig hulpmiddel om te ontdekken welke wet- en regelgeving van toepassing is. Doe onze ondernemersscan!
De veiligheid van voedingsmiddelen wordt bedreigd door schadelijke stoffen die in de producten terecht zouden kunnen komen. Zo kunnen bacteriën leiden tot bederf, maar ook tot levensbedreigende situaties. Dit is natuurlijk iets wat bedrijven in de levensmiddelensector heel graag willen voorkomen. Dat kan door het toepassen van de hygiëneregels - volgens het basisvoorwaardenprogramma - en door het toepassen van HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points).
Het toepassen van HACCP is wettelijk verplicht volgens de Europese Hygiëneverordening (Verordening 852/2004) en is gebaseerd op de principes die zijn beschreven in de Codex Alimentarius. Aangezien de toepassing van HACCP ingewikkeld is en veel tijd kost maakt de wet het mogelijk dat bedrijven gebruik maken van een hygiënecode. Het bedrijf hoeft dan niet zelf HACCP toe te passen. Hygiënecodes zijn beschikbaar voor bijvoorbeeld de brood- en banketbakkerij, de horeca en voor zorginstellingen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert of bedrijven HACCP of de hygiënecode hebben toegepast en ook op de naleving in het gehele bedrijf.
Naast de controle van NVWA worden bedrijven beoordeeld op voedselveiligheid via certificering. Er bestaan verschillende standaarden voor certificering, zoals BRC (British Retail Consortium), IFS (International Food Standard) en FSSC (Food Safety System Certification). Inhoudelijk zijn de verschillen in deze standaarden niet heel groot, maar BRC en IFS zijn vooral bedoeld voor producenten van consumentenproducten. FSSC is ook geschikt voor bedrijven die agrarische producten verwerken tot grondstoffen voor de bereiding van voedingsmiddelen. Certificering is niet wettelijk verplicht, maar geldt als algemene vereiste voor professionele bedrijven in de voedingsmiddelensector.
U kunt bij de consultants van Précon terecht met alle vragen over voedselveiligheid, wetgeving en certificering, over HACCP en de hygiëneregels.
Waar kunnen wij u mee helpen?
- Eisen aan voedselveiligheid in Europese wetgeving en hygiënecodes
- Uitvoeren gevaren- en risicoanalyse
- Opstellen HACCP-plan
- Het bepalen en beheersen van CCPs en OPRPs
- Verificatie en validatie
- Voedselveiligheid op de werkvloer
- Voedselveiligheidscultuur
- Opleiding HACCP
- HACCP-team training en begeleiding
Onze aanpak
Wij ondersteunen u bij het toepassen de hygiëneregels en van HACCP. We beschikken over uitgebreide kennis van wetgeving en gevaren en brengen in kaart welke wetgeving en welke gevaren voor uw bedrijf van belang zijn. Op basis van die inventarisatie maken we een gevarenanalyse en stellen we een HACCP-plan op.
Een eerste stap voor het HACCP-team is dat de leden van het team worden getraind. Naast een training voor de leden van het HACCP-team (level 3) bieden we ook een training voor de leiders van het HACCP-team (level 4). Voor de medewerkers in de productie hebben we verschillende trainingen, bijvoorbeeld over metaaldetectie en over allergenen.
Scan bedrijven in de levensmiddelensector
HACCP is verplicht voor elk bedrijf dat actief is in de levensmiddelensector. De bedrijven zijn verplicht de voedselveiligheid te garanderen van de producten die zij maakt, verwerkt, verpakt, opslaat, transporteert of verhandeld. Hiervoor moeten de bedrijven hygiëneregels naleven die zijn vastgelegd in het basisvoorwaardenprogramma. Ook dient een gevaren- en risicoanalyse uitgevoerd te worden volgens de HACCP-methode.
Veelgestelde vragen
1. Inventariseer alle potentiële gevaren en wijs de signifcante gevaren aan. Ga na welke maatregelen nodig zijn om het gevaar te beheersen.
2. Stel de kritische beheerspunten (CCP's) vast.
3. Geef per CCP de kritische grenzen aan.
4. Stel vast hoe de kritische grenzen van een CCP’s worden bewaakt.
5. Leg de correctieve acties vast per CCP.
6. Pas verificatie toe.
7. Houd documentatie en registraties bij.
De verplichting voor het toepassen van HACCP is opgenomen in Europese wetgeving en geldt voor elk bedrijf dat produceert, verwerkt, distribueert of verhandeld. Certificering is niet verplicht maar wordt wel geëist door de afnemers van producten. In praktijk betekent dat vrijwel alle bedrijven gecertificeerd zijn, inclusief dienstverleners, zoals transportbedrijven en handelsondernemingen. We zeggen dan wel dat het certificaat dient als “license to operate”.
Uitgelichte Cases
Allergenenmanagement
Westland Salades BV produceert de welbekende salades in goudkleurige aluminiumbakjes met een gekleurd lepeltje. Het verwerken van goede en verse ingrediënten tot het eindproduct is een ambachtelijk proces dat al 50 jaar doorlopen wordt.
Bekijk de case