Kwaliteitsstandaarden

De eerste standaard op het gebied van voedselveiligheid was HACCP en werd in de jaren 60 ontwikkeld om voedsel in de ruimte langer houdbaar en veilig te houden. Jaren later, in 1993, besloot de EU dat HACCP in de wetgeving van alle lidstaten moest zijn ingebed. Sindsdien is het hebben van een voedselveiligheidssysteem een verplichting vanuit wetgeving.

De kwaliteitsstandaarden zoals wij deze momenteel kennen, hebben hun oorsprong in 1998. In dat jaar ontwikkelde het British Retail Consortium, beter bekend als BRC, een norm die de voedselveiligheid van levensmiddelen moest verbeteren. In de daaropvolgende jaren volgden meer standaarden, zoals IFS en FSSC22000 en werden standaarden ontwikkeld voor activiteiten gerelateerd aan levensmiddelen, zoals transport, opslag en handel.

BRC

BRC is in 1998 opgericht vanuit een samenwerkingsverband tussen retailers en detailhandel in Groot-Brittannië (British Retail Consortium). Naast de wettelijke HACCP eisen, stelt BRC ook eisen op het gebeid van management, voedselveiligheidscultuur, persoonlijke hygiëne, bedrijfsinrichting, food defense en food fraude. Enkele normeisen worden als fundamenteel gezien voor de borging van de voedselveiligheid en tellen uiteindelijk zwaarder bij de eindbeoordeling of uw bedrijf certificeringswaardig is. Précon helpt u graag richting de certificering.

IFS

IFS (International Featured Standards) is in 2003 geïnitieerd door Duitse retailers, waarbij later ook Franse en Italiaanse retailers en groothandels aansloten. Net als BRC is IFS opgezet om de voedselveiligheid van private label producten van retailers en groothandelaren te garanderen. IFS heeft veel gelijkenissen met de BRC, maar juist de nuanceverschillen kunnen grote impact hebben op uw organisatie. Laat u daarom goed informeren over de impact op uw bedrijf.

FSSC22000

FSSC22000 is een Nederlands initiatief en had bij de introductie als missie een wereldwijd geaccepteerd, onafhankelijk, non-profit voedselveiligheidsschema te ontwikkelen. Ten opzichte van BRC en IFS kent FSSC22000 relatief de meeste keuzevrijheid in de uitvoering van de regels. Hierbij neemt het de ketengedachte als belangrijkste uitgangspunt. Het schema bestaat uit drie onderdelen: 1. ISO22000 Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen; 2. Een van de technische specificaties uit de serie ISO/TS 22002-1, als standaard voor de basisvoorwaarden; 3. De zogenaamde ‘additional requirements’ (aanvullende eisen).

Standaarden per type bedrijf

Naast voedingsmiddelenproducenten, dienen ook bedrijven die diensten leveren in relatie tot voedingsmiddelen aan voedselveiligheidsnormen te voldoen. Vanuit de standaarden BRC, IFS en FSSC22000 zijn aparte standaarden ontwikkeld voor bedrijven die voedingsmiddelen transporteren, verhandelen of verpakkingsmaterialen voor de voedingsmiddelenindustrie produceren. Laat u adviseren over de voor u van toepassing zijnde standaard.

Keurmerken

Naast de kwaliteitsstandaarden zijn er ook productspecifieke keurmerken die bepaalde eisen aan uw product kunnen stellen. Een keurmerk helpt de consument bij het beslissen over een aankoop. Bijvoorbeeld als het gaat over het voldoen aan spijswetten als Kosher en Halal, of om zeker te weten dat producten van een bepaalde herkomst zijn, zoals SKAL (biologisch), MSC, UTZ en Fairtrade. Précon helpt u bij het voldoen aan de eisen van deze keurmerken.

Onze aanpak

De afgelopen jaren is het aantal regels in de standaarden alleen maar toegenomen, wat heeft geleid tot vuistdikke kwaliteitshandboeken. Bij Précon zijn we van mening dat het minder kan. Door kritisch naar de bedoeling van de standaard te kijken en dit te reflecteren op uw organisatie, streven wij naar een zo slank mogelijk kwaliteitssysteem dat bij uw organisatie past. Wij werken dan ook niet met standaard templates, maar kijken samen met u naar wat het beste past bij uw bedrijf. Ook zoeken we naar de perfecte match tussen uw bedrijf en een van onze consultants. De consultant die bij u komt brengt niet alleen zijn of haar eigen expertise en kennis mee, maar kan ook gebruik maken van de kennis en ervaring van vele collega’s. Onze ondersteuning passen wij volledig aan op uw wensen. Wij streven er altijd naar dat u na bepaalde tijd op eigen kracht verder kunt.

Stel uw vraag online

Binnen 1 werkdag nemen we contact met u op

Direct contact

Onze professionals helpen u graag

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Kantoor België is verhuisd! Het nieuwe adres is: Franklin Rooseveltplaats 12 bus 6, 8ste verdieping, 2060 Antwerpen

X