Uw partner voor Voedselveiligheid
Goede hygiëne en voedselveiligheid vormen de basis voor de kwaliteit van uw producten. Lekkere en verantwoorde producten zijn belangrijk, maar voedselveiligheid is een must.
Bij Précon zijn we er van overtuigd dat voedselveiligheid meer is dan een gedegen HACCP studie. Het begint namelijk allemaal met de mensen op de werkvloer. Welke maatregelen moeten worden genomen om een veilig product op de markt te brengen? Précon helpt hygiëne en voedselveiligheid naar de praktijk te brengen. Naast deze begeleiding is onze expertise het trainen van medewerkers, of het nu gaat om operators, leidinggevenden of het management.
Wij werken met een focus op het continu verbeteren van de voedselveiligheidcultuur in uw bedrijf.
Waar kunnen wij u mee helpen?
- HACCP-studie
- Basisvoorwaardenprogramma
- Begeleiding naar certificering (zoals BRC, IFS, FSSC22000 of ISO9001)
- HACCP-team training en begeleiding
- Sparringpartner voedselveiligheid
- Bepalen CCP en OPRP
- Verificatie
- Management Review
- Validatie
- Voedselveiligheidscultuur
- Coaching
- Training
Onze aanpak
Wij ondersteunen u bij de beheersing van grondstoffen en leveranciers en nemen stap voor stap de productieprocessen door. We vinden het belangrijk om samen met uw medewerkers een team te vormen, waarbij we kijken welke maatregelen moeten worden genomen om een veilig product op de markt te brengen. Onze consultants helpen u met het bedenken en het invoeren van beheersmaatregelen en de bijbehorende bewaking. Met als resultaat een hygiënisch proces en een voedselveilig product.
De juiste kennis bij het vraagstuk
Onze consultants brengen niet alleen de eigen kennis en ervaring mee, maar kunnen steunen op de kennis en ervaring van vele collega’s. Door het bundelen van deze expertises ontsluiten we brede kennis en ervaring, welke aansluit bij uw vraagstuk. Elke vraag is anders, elke oplossing is anders. Wij zien het als uitdaging om voor elke opdracht de juiste oplossingsvorm te kiezen.
Passend maatwerk bij uw vraag
Onze aanpak kenmerkt zich dan ook door het feit dat wij geen standaard oplossing hebben. Wij kijken altijd samen met u wat het beste past bij uw bedrijf, waarin de voedselveiligheid toch geborgd is. Précon gelooft in praktijkgericht maatwerk, direct werkbaar, zodat u na afronding van de opdracht ook werkelijk onze toegevoegde waarde ervaart. Wij streven er altijd naar dat u na een bepaalde tijd op eigen kracht verder kunt.
Veelgestelde vragen
Het processchema moet worden getoetst aan de praktijk door personen met voldoende kennis van het proces.
Validatie wordt bij voorkeur gedaan door middel van een objectieve test (challenge-testen). Voor bepaalde beheersmaatregelen, zoals sterilisatie of pasteurisatie, zijn in de literatuur uitgebreide testen en gegevens te vinden. Het is dan niet altijd noodzakelijk om deze test opnieuw te doen, een verwijzing naar wetenschappelijke bronnen volstaat.
Validatie wordt bij voorkeur uitgevoerd voordat de beheersmaatregel wordt geïmplementeerd. In de praktijk is dat niet altijd mogelijk en dit kan betekenen dat de validatie moet worden gebaseerd op historische gegevens, zogeheten retrospectieve validatie.
Vanuit het principe dat alle maatregelen kunnen falen, kan worden geredeneerd dat ook bewakingsprocedures en corrigerende acties kunnen wegvallen of afwijkingen kunnen vertonen. Het doel van verificatie is in de eerste plaats zeker stellen dat bewakingsprocedures en corrigerende acties volgens de daarvoor vastgestelde procedures worden toegepast. In feite voegt verificatie nog een beveiligingsniveau toe aan het beheersen van gevaren. Het eerste niveau zijn de beheersmaatregelen, het tweede niveau zijn de bewakingsprocedures en corrigerende acties; verificatie vormt het derde niveau. Het falen van bewakingsprocedures is in het kader van HACCP beslist de aandacht waard.
Het voedingsmiddelen bedrijf moet een plan maken waarin de verificaties en hun frequenties worden weergegeven. Hierin moet de verificatie activiteiten en frequentie bepaald worden op basis van de risico’s van de gevaren.
Verificatie activiteiten kunnen verschillende vormen hebben. Interne audits zijn een belangrijke vorm van verificaties. Daarnaast kennen we kalibraties, hygiëne rondes, monstername en analyse, etc. Normaal gesproken wordt jaarlijks (meestal voorafgaande aan de managementbeoordeling) het gehele systeem geverifieerd, waarbij gekeken wordt of het kwaliteitssysteem (incl. HACCP systeem) voldoende effectief is om de gevaren te beheersen.
Uitgelichte Cases
Allergenenmanagement
Westland Salades BV produceert de welbekende salades in goudkleurige aluminiumbakjes met een gekleurd lepeltje. Het verwerken van goede en verse ingrediënten tot het eindproduct is een ambachtelijk proces dat al 50 jaar doorlopen wordt.
Bekijk de case