Voedselveiligheidscultuur
Het begrip 'Voedselveiligheidscultuur' wordt steeds vertrouwder binnen de voedingsmiddelenindustrie. Sinds de nieuwe GFSI 2020 benchmark verplicht stelde dat iedere certificeringsstandaard voedselveiligheidscultuur moest opnemen, hebben de BRC, IFS en FSSC dit nu stevig verankerd in de standaarden.
Ook in wetgeving is dit nu vastgelegd in verordening (EU) nr. 2021/382, wat een aanvulling is op de bestaande verordening (EG) nr. 852/2004 inzake levensmiddelenhygiëne. Hiermee kunnen ook toezichthouders, zoals de NVWA in Nederland en de FAVV in België, de implementatie van deze wetgeving in uw bedrijf beoordelen.
Dit zijn externe prikkels die ervoor zorgen dat u iets met voedselveiligheidscultuur moet doen. Voedselveiligheidscultuur is echter een onderwerp dat zich niet laat vangen in een mooi beleidsdocument of doelstellingen. Cultuur heeft te maken met alle gewoontes, gedragingen en (on-)geschreven regels binnen uw bedrijf.
Waar kunnen wij u mee helpen?
- Workshops voor leidinggevenden
- Het meten van de ervaren voedselveiligheidscultuur
- Opzetten van concrete doelen en aanpak
- Coaching
- Training continu verbeteren
- Diverse trainingen omtrent voedselveiligheid

Cultuurmeetmodel, stap voor stap uitgelegd
Stap 1:
Voordat we van start gaan met de meting, hebben we eerst een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bekijken we samen wat er al gebeurd is op het gebied van de voedselveiligheidscultuur, wat de bedrijfsdoelstellingen zijn en verzamelen we kerngegevens. Ook maken we afspraken wanneer de vragenlijst wordt opengesteld en hoe lang deze beschikbaar blijft.
Ook in EU-verband wordt het belang van de voedselveiligheidscultuur nog verder onderstreept sinds Verordening (EU) 2021/382 in maart 2021 van kracht werd. Dit is een aanvulling op Verordening (EG) nr. 852/2004 inzake levensmiddelenhygiëne. Levensmiddelenbedrijven moeten nu wettelijk zorgen voor het opzetten, in stand houden en bewijzen van een passende voedselveiligheidscultuur binnen het bedrijf.
Stap 2:
De volgende stap is het gereedmaken van de vragenlijst. Deze verzorgen we online en vragen aan het bedrijf of zij alle medewerkers hiervoor willen uitnodigen. Om het makkelijk te maken, leveren we hiervoor standaard e-mails aan en een leuke poster op A3-formaat die je overal in de organisatie kunt ophangen om medewerkers er extra op te attenderen. Want hoe meer mensen meedoen, hoe beter het beeld van de cultuur binnen de organisatie wordt.
Stap 3:
De vragenlijst kan dan door alle medewerkers worden ingevuld. Na de sluitingstermijn, verzamelen wij de gegevens en beginnen we met de analyse van de resultaten. Na de analyse stellen we een duidelijke rapportage op met de bevindingen en aanbevelingen.
Stap 4:
Tijdens een adviesgesprek koppelen de resultaten terug en bespreken we hoe het met de voedselveiligheidscultuur gesteld is. Hieruit kan blijken dat het nodig is om op punten te verbeteren. Als dat zo is, doen we aanbevelingen welke acties hierbij kunnen helpen.
Uitgelichte Cases
Allergenenmanagement
Westland Salades BV produceert de welbekende salades in goudkleurige aluminiumbakjes met een gekleurd lepeltje. Het verwerken van goede en verse ingrediënten tot het eindproduct is een ambachtelijk proces dat al 50 jaar doorlopen wordt.
Bekijk de caseVeelgestelde vragen
Na een tijdje kan de cultuurmeting herhaald worden, om het effect van verbetermaatregelen inzichtelijk te maken.